Висок процент от ТЕЛК само за хора с поне 2 тежки заболявания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8968373 www.24chasa.bg
Освидетелстваните за първи път през миналата година са били 55 494 души. СНИМКА: АРХИВ

Правителството отново одобри отменени от съда правила за инвалидност

Висок процент на инвалидност, при който са сумирани увреждания на повече от една болест, ще има само за част от хората, преминали ТЕЛК. Събиране на болести в свидетелството ще е възможно само ако болният има поне 2 заболявания, които носят над 50% инвалидност. Формулата обаче позволява към основното увреждане с над 50 на сто да се добавят до 20% от другите заболявания.

Това реши правителството, като отново одобри отменени от Върховния административен съд текстове от методиката за смятане на процентите инвалидност.

При по-леките случаи лекарите ще вземат предвид само най-тежкото увреждане и най-високия процент, до който то води. Останалите проблеми ще се вписват в експертизата за сведение.

Според съда не е ясно дали изчислението на процентите по този начин не ощетява инвалидите. Здравното министерство обаче настоява, че автоматичният сбор на проценти при по-леките увреждания не е равносилно на страданията и нуждата от помощ, които имат хората с две диагнози с над 50% увреждания. Според мотивите им връщането на отменения текст няма да ощети хората, защото съпътстващите болести щели да се вземат предвид при оценките, които водят до социални придобивки.

Промяната във формулата влезе в сила през август 2018 г. с мотива, че събирането на всички болести ощетява тежките инвалиди.

През 2018 г. общият брой на освидетелстваните и преосвидетелстваните е бил 165 828 души. От тях 8,9% не са получили 50% и съответно право на ТЕЛК. Освидетелстваните за първи път през 2018 г. са били 53 061. От тях до 50% са получили 14,9% от хората. Тази тенденция се запазва и през миналата година, когато 11,5% от хората, явили се пред комисия, са получили 50%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата