Газ, павета, бутилки и яйца: най-свирепият протест от Жан насам (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8968578 www.24chasa.bg
Полицаи са притиснали към земята един от арестуваните протестиращи. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ЙОРДАН СИМЕОНОВ

3 различни групи под прозорците на властта, ядрото - провокатори

Яростни атаки от ранни зори

Идеологическа дистанция между различните протестъри

Над 100 полицаи и журналисти сред пострадалите от лютивия спрей, СЕМ гневен

Свирепи още от рано сутринта бяха стеклите се на “Великото народно въстание” - така бе наименуван протестът в първия работен ден на депутатите.

Още преди 9 часа полетяха първите яйца и бутилки срещу полицаите. Те пък отговориха със сълзотворен газ, палки и арести. Толкова ранна ескалация на напрежението не е позната при нито един от протестите в демократичната история на страната. Сблъсъците пък напомняха на тези между полиция и демонстранти от началото на 1997 г., когато с протести бе свалено правителството на Жан Виденов.

Гърмежи от бомбички, арести и изнасяне на отпуснат в безсъзнание полицай бяха първите гледки на ранната сутрешна ескалация на напрежението. В продължение на близо 3 часа не спираха опитите за пробиване на кордона от жандармеристи пред централния вход на Партийния дом.

В оръжия се превърнаха и

жълтите павета,

които

протестиращи

изравяха

от площада, с

дръжките на

знамената пък

удряха полицаите

Други изтръгваха като трофей щитове и шлемове на жандармеристи. Фуражки бяха захвърляни по земята. Трети пък извлякоха контейнер за смет и го ползваха като таран, който врязаха в полицейския кордон.

Нулева бе реакцията на органите на реда след първите провокации. След всички унизителни подигравки, облепяне на щитовете им със стикери и рисуване на сърчица с червило, замеряне с яйца и бутилки, бутане и блъскане обаче дойдоха ответни атаки - пръскане с лютив спрей и сълзотворен газ. На няколко пъти така бе разпръсната разярената тълпа. Наранени бяха и журналисти, а десетки бяха откарани в болница с изгаряния по очите от полицейските спрейове. Съветът за електронни медии пусна специално изявление. “Журналистите са очите и ушите на всяко общество и всеки опит те да бъдат обгазени или наранени е атентат срещу свободата на словото”, написа СЕМ в позицията си. Освен че пострадаха от полицията, журналисти бяха нападани и от по-буйни протестиращи заради това, че снимат.

45 бяха ранените само до 14,30 по данни на столичната здравна инспекция. 38 от тях са обслужени от Бърза помощ. Ранени бяха приети в “Пирогов”, ВМА, ИСУЛ, Първа градска и МВР болница. На няколко пъти

се наложи

линейките

да влизат

сред протестиращите,

за да вадят пострадали. Имаше и припаднали от жегите.

Сред по-сериозно

обгазените

се оказа и

Мая Манолова

35 души, над 30 от които с различни криминални прояви и близки до партия “Възраждане”, бяха задържани по време на протестите. Сред тях е и Пламен Стоянов-Големия Дамбовец, арестуван преди години по делото “Октопод”.

“Срещу българската полиция беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията”, възмути се шефът на СДВР Георги Хаджиев. И обясни, че над 100 полицаи са били напръскани с лютив спрей “от хора с противогази и лични предпазни средства”.

Кой мирен

протестиращ

ходи с

противогаз

на протест, попита Хаджиев. Срещу униформените са се мятали камъни и павета, били са удряни с метални пръти и дървени колове, разказа той. 27 полицаи били откарани в болница за допълнителна помощ, един е със съмнения за счупена ръка.

Въпреки че вероятно протестът от 2 септември е една от най-многолюдните сутрешни демонстрации в последните 30 години, той отново се показа разделен. Групите протестиращи опитваха да се дистанцират едни от други - физически и идеологически. Докато едни замеряха полицаите, други се наредиха да ги предпазят. В късния следобед пък жени се наредиха пред кордона и започнаха да прегръщат жандармеристите. Обясниха, че това е отговорът срещу насилието над жени, което по-рано през деня упражнили полицаи. Тази различна тактика - да бъде нападана полицията или защитавана, доведе до вътрешни сблъсъци в протеста и дори се стигна до сбиване.

Дистанцията се спазваше още на ниво организация - 3 бяха импровизираните сцени с говорители. На фонтана пред президентството по традиция бе “отровното трио” - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков. Те излъчваха речта на Румен Радев през тонколоните си, а веднага след нея започнаха с призивите протестиращите да влязат в сградата на парламента. Даваха и полезни съвети какво да се прави при напръскване на очите с лютив спрей.

Пред Партийния дом от тонколона посланията си отправяха майките от “Системата ни убива” - най-сдържаната група, чиито призиви бяха за мирно искане на оставка и да не бъде провокирана полицията.

А пред БНБ на тавана на микробус с уредба бе покачен Иво Дошев от платформата “Обществен контрол” заедно с Антоанета Цонева от “Да, България”. Това бе мястото на хората на Христо Иванов.

Освен българския трибагреник на буса бяха закачени и две знамена на ЕС, които разгневиха представителите на “Възраждане”.

“Това е антибългарски символ. Ела, слез тук при нас!”, заканваха се привърженици на Костадин Костадинов в еднакви черни тениски с партийния си герб.

С бели тениски с надпис “Мутри вън” бяха пък хора, близки до “отровното трио”. С маски и флагове се отличаваха и симпатизантите на “Да, България” и ДСБ.

Яки момчета с тениски на “Възраждане” провокираха, арестуваха лидера им Костадинов

20-30 добре сложени момчета, повечето облечени с тениски на русофилската партия “Възраждане”, предизвикаха повечето от сблъсъците с охраняващите протеста полицаи и жандармеристи. Част от тях носеха и тениски с надписи “Мутри, вън!” като на “отровното трио”.

Групите им се придвижваха между различните части на протеста, търсейки къде да предизвикат сблъсъци. Преди тях пък вървяха момчета, които предупреждаваха жени, деца и възрастни да изчезнат от тези райони. Прътове от знамена, извадени павета и дори лютиви спрейове ползваха от групата, за да предизвикат сблъсъците с полицията.

Голяма част от хората на “Възраждане” бяха напръскани с лютив спрей от полицията. Сред пострадалите бе и партийният лидер Костадин Костадинов, а вечерта бе и арестуван.

Именно привърженици и членове на “Възраждане” са и най-голямата група от задържаните на протеста, потвърдиха от СДВР.