Депутатите приеха оставката на шефката на ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/8971317 www.24chasa.bg
Стефка Стоева СНИМКА: Архив

Със 145 гласа „за“, 0 "против" и 2 въздържали се депутатите приеха оставката на председателаката на Централаната избирателна комисия Стефка Стоева, която поиска да й бъде прекратен предсрочно мандатът „по лични причини“, както посочва самата тя в искането си.

Преди да бъде гласувана оставката от трибуната се изказаха Крум Зарков от БСП и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, които отбелязаха, че парламентарните им групи ще подкрепят оставката на Стоева, но отправиха остри критики към управляващите.

„Дори и напускането на председателката на ЦИК може да бъде интерпретирано като акт на достойство. Много бързо трябва да започне процедурата по избор на нов председател Този орган сега не бива да бъде оставян в безтегловност“, апеелира Зарков към правителството.

Зам.-председател на ЦИК трябва да е от управляващата комисия, защото организацията на изборите се извършва от изпълнителната власт, отбеляза пък Карадайъ и косвено дори поиска оставката на шефката на НС Цвета Караянчева..

„Не се крийте от отговорност както правите обикновено. Г-жо Караянчев, тази оставка трябваше да ви подсети, че повече от 1 г. не изпълнявате задълженията си и поставяте под риск . Повече от 1 г. не внасяте сигнал за несъвместимост на член на избирателната комисия. Вие играейки си на криеница, подлагате под риск легитимността на решенията на ЦИК, легитимността на провежданите избори и всичко, което следва от това. Ако осъзнавате какво сте извършили с бездействието си, ще подадете оставката си без някой да ви я иска“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.