Пари за родителите и на 3-годишни, ако не влязат в градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8973428 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, ако не са приети в държавна или общинска детска градина. Тази промяна в закона за предучилищно и училищно образование прие на второ четене ресорната комисия вчера.

Първоначалното предложение бе тя да се отпуска за деца над 4 г., но  ГЕРБ и патриотите решиха да намалят възрастовия праг. Компенсациите ще се определят от министъра на образованието, като не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищно образование в детска градина или училище. Те ще се дават, докато детето не бъде прието в държавна градина или училище.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до учебната 2023/2024 г., решиха още депутатите. Ако общините могат да осигурят достатъчно места в детските градини, те могат да я въведат и преди този срок. Единствено в Столичната община тази година няма достатъчно места в градините за 4-годишните, обясни образователният министър Красимир Вълчев. Не са обхванати около 22% от децата на тази възраст, докато обхватът при 5- и 6-годишните е над 90%. Той припомни, че правителството одобри програма за изграждане на детски градини и училища. С промени в наредбите скоро ще се разреши строителство на по-малки детски заведения във вече съществуващи сгради.

Дава се и възможност при обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в училището не е преустановен, обучението на отделен ученик да се извършва и онлайн. То ще е в 3 случая - при риск за здравето на ученика, на друго лице на същия адрес или по избор на ученика след разрешение на регионалното управление.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата