КТБ плаща още 430 млн. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8977906 www.24chasa.bg
КТБ СНИМКА: Архив

От 8 септември синдиците на КТБ започват изплащане на суми от втората частична сметка, в която са събрани 430 млн. лева. Парите ще минат през клоновата мрежа на УниКредит Булбанк.

Всеки кредитор, който очаква плащания от КТБ, може да провери каква сума да очаква в портала за заявяване на електронни административни услуги към Агенцията по вписванията.

По закон тези, на които КТБ дължи пари, получават от всяка сметка за разпределение такъв процент от дължимата сума, какъвто е делът на неговото вземане.

Това е второ изплащане на вземания от затворената банка. Първата сметка, в която влизат суми от имущество на банката, бе отворена през май миналата година. Тогава бяха разпределени 570 млн. лв. Заявката на синдиците е за още поне две плащания. Третата сметка ще бъде за кредитори, които оспорваха първата чрез съдебни дела.

В четвъртата ще влязат основно парите, събрани от най-голямото спечелено до момента дело от синдиците – 250 млн. лв. от бивши акционери на “Виваком”. Общата сума, която ще бъде върната към хора и фирми с депозити в затворената банка, ще е около 1,5 млрд. лв. Над 70% се полагат на фонда за гарантиране на влоговете, който изплати всички гарантирани депозити.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога