704 хил. са бедните пенсионери, всеки втори в Кърджали с под 300 лв. на месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/8978583 www.24chasa.bg
Бедните пенсионери в София са под 20%.

704 хил. са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец. Това показва анализ на Института за пазарна политика.

Най-много бедни пенсионери живеят в София - 66 хил. души, а в Пловдив са с около 4 хил. по-малко. В топ 3 е и Варна с 37 хил. души. Най-малко бедни пенсионери живеят в Перник и Габрово - по 11 хил. души, показват още данните.

Всеки втори пенсионер в Кърджали, Разград и Търговище обаче взима под 300 лв. А

в страната бедните са

33% от общия им брой

Единствено в столицата делът на бедните пенсионери е под 20%.

“Прави впечатление и фактът, че няма област, в която делът на бедните сред пенсионерите да е по-нисък от този сред населението ѝ като цяло”, пишат още анализаторите.

77% от всички бедни

пенсионери са жени

В Перник, Ямбол и Смолян – делът им е над 80% сред пенсионерите с месечна пенсия под 300 лв., а единствено в Кърджали е под 70%. Една от причините за голямата разлика е, че средната продължителност на живота на жените в България е почти 7 години по-дълга от тази на мъжете. Освен това жените получават по-ниски заплати от мъжете, а и се пенсионират по-рано.

Броят на бедните пенсионери намалява през последните години, но все още е висок.

От 1 юли минималната пенсия у нас стана 250 лв. За нея увеличението е почти 14%, за останалите пенсии бе 6,7%. През последните години минималната пенсия има изпреварващ ръст и няма отношение към осигурителния принос на лицата, нито към т.нар. швейцарско правило, по което се увеличават останалите пенсии. Увеличението на минималната пенсия е приоритет за “Обединени патриоти”, които държат тя да достигне 300 лв. до края на мандата. За много експерти обаче то руши доверието в държавното обществено осигуряване, тъй като изравнява хора с различен принос към системата. Причината е, че останалите пенсии се вдигат по обективни показатели с швейцарското правило, което е на базата на нарастването на осигурителния доход и индекса на потребителските цени за предходната календарна година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата