"168 часа": Ходовете на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/8978789 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Таип Ердоган

Провокативна карта на депутат от партията му взриви Гърция и вбеси България

Cлед като Реджеп Ердоган обяви, че е открито най-голямото газово находище в Черно море, той се закани, че ще вземе всичко, което му се полага. По този начин разпали остър конфликт включително с Гърция, която заедно с други страни има претенции за правата на експлоатиране на природните ресурси.

Именно по тази причина турският президент предизвика враговете си да му се опълчат, ако смеят, защото страната е готова да плати висока цена, само и само да се сдобие с газовото находище.

"Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и

никога няма да отстъпим от това, което е наше

- посочи Ердоган. - Турция ще вземе онова, което е нейно право в Средиземно, Егейско и Черно море. Ние не се страхуваме от битка. Не се колебаем да дадем мъченици и ранени в този път. Знаят ли народите на Гърция и Франция какво ще им дойде до главата заради неадекватните им управници?"

Ердоган подчерта, че всеки, който се изправи по суша, море и въздух срещу държавата му, ще види нейната решимост да защити правата си, произтичащи от международното право.

През последните 10 дни турският президент не смекчи тона, а напротив - умело борави с различни провокации, така че да нажежи конфликта още повече. Вероятно по тази причина излезе и изключително скандална публикация на депутат от партията на Ердоган. Метин Кюлюнк бе качил в личния си профил в инcтaгрaм и туитър кaртa, на която половин България, големи области от Северна Гърция (включително Халкидики), Кипър и Армения, както и части от Грузия, Ирак и Сирия са показани като турска територия.

Дeпутaтът oт упрaвлявaщaтa Пaртия нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo придружaвa туитoвeтe cи c прoвoкaтивни нaциoнaлиcтичecки eкcпaнзиoниcтични cтрeмeжи нa Турция по отношение на Гърция. "Колко бързо сте забравили болезнената съдба на онези, които са отишли в Измир заради интересите на империализма!", пише Кюлюнк в момент, когато Атина обяви, че ще разшири територията си в Егейско море.

"Това решение на Гърция отнема правата на Турция да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море и затова

Политическият анализатор Осман Октай смята политиката на Ердоган за агресивна,
Политическият анализатор Осман Октай смята политиката на Ердоган за агресивна,

ще бъде смятано за повод за война",

предупреди междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Южната ни съседка отвърна, че водите са част от нейния континентален шелф, и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.

Въпреки това Метин Кюлюнк стигна дори дотам, че призoвa гърцитe дa cи cпoмнят дoбритe врeмeнa, кoгaтo ca живeли "брaтcки" c турцитe в Ocмaнcкaтa импeрия.

"Когато Турция изпада в тежки вътрешнодържавни проблеми, Ердоган винаги намира измислени и никому неизвестни депутати от своята партия - споделя пред "168 часа" политическият анализатор Осман Октай. - Те започват да провокират с различни отпечатвания на карти с аспирации за евентуално възстановяване на териториите на Османската империя. Това се превръща във вътрешен дебат, в който президентът не взема отношение, но оставя теориите свободно да циркулират като медийна пропаганда. Опитва да наблегне на факта, че това са бивши турски територии, незаслужено отнети."

За какво напомня тази карта и защо Осман Октай описва Ердоган като изключително агресивен политик, който е на крачка да загуби властта, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата