Брюксел слага край на двустранните договори за защита на инвестициите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8988523 www.24chasa.bg
ЕК реши да прекрати арбитражните клаузи в договорите за инвестиции между страни членки. СНИМКА: РОЙТЕРС

Досега България е спечелила 7 големи дела с общ размер на исковете срещу нас за 1,5 млрд. лв.

Двустранните инвестиционни договори между държавите, членки на ЕС, ще бъдат прекратени най-вероятно от 1 януари 2021 г. Това ще стане по силата на споразумение, подписано на 5 май тази година в Белгия по инициатива на Брюксел. Мотивите за това общо решение са, че арбитражните клаузи в международните договори противоречат на договора за функциониране на ЕС. Българското правителство вече взе решение и внесе в парламента закон за ратифициране на споразумението.

Новите правила предвиждат прекратяване на сключени между държави от съюза двустранни инвестиционни договори. Ще бъдат прекратени и съдържащи се в някои от тях клаузи за удължаване на защитата на инвестиции, които са направени преди датата на тяхното прекратяване, както и клаузи, които отпускат допълнително време за защита на направени инвестиции по вече изтекли договори.

България, както и останалите държави от евросъюза, вече няма да завеждат искове и да водят арбитражни дела, тъй като няма да имат правно основание за това. Съдбата на текущите дела не е съвсем ясна, тъй като сред юристите има различно тълкуване на споразумението. Според едни приключването на вече заведени дела ще се извърши по досегашния ред заради принципа, че правни норми не се въвеждат със задна дата. Според други всяко от заведените текущи дела ще приключи със споразумение между страните, защото споровете между тях вече няма да се основават на действащи договори, а на прекратени. Същия проблем има и по отношение на обжалвания по приключили дела. Някои от юристите смятат, че обжалванията отпадат автоматично, други обаче не са категорични, защото от тях зависи изпълнението на присъди, най-често обезщетения, взети на основата на действащи договори.

До момента България е спечелила седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес в размер на 1,5 млрд. лева, отчетоха през април миналата година от финансовото министерство. Най-значимото до момента е заведеното през лятото на 2013 г. дело от ЕВН, което България спечели окончателно през 2019 г.

Друго знаково дело, също спечелено от страната ни, бе заведено през есента на 2015 г. от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, в качеството му на акционер в затворената КТБ. Фондът твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори чрез действията на българското правителство, БНБ и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на КТБ и последвалото отнемане на лиценза ѝ. Искът срещу страната ни бе за 80 млн. евро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога