Мартина и Сара с отличия на Азиатската олимпиада по математика за III клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8990811 www.24chasa.bg
Мартина и Сара Илиеви Кадър: БНТ

9-годишната Мартина стана световна шампионка по математика за трети клас в Азиатската олимпиада по математика, а сестра й Сара Илиева е носител на златен медал.

За Мартина Илиева писа още в края на октомври 2019 г. "24 часа". Тя е едва на 9 г., а вече има над 38 медала и призови места по математика в колекцията си. Там блести и диамантен медал от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония, който печели през юли. Там тя е и най-малката участничка. Отличието получават участниците, които се класират в топ 3% в съответната възрастова група. Марти е класирана под №2 в световната класация за втори клас. Грабва и купата Star of the world за постигнат най-висок резултат от всички български участници независимо от възрастовата група. Печели я в конкуренцията на по-голямата си сестра - Сара, която бе част от втория випуск на “Отличниците на България”.

Сега за първи път състезанието се провежда изцяло онлайн, а в него участваха над 18 страни от различни континенти, поясни БНТ.

През юли момичетата Мартина и Сара стават номер 1 в Световната класация за трети клас и шести клас в света. Титлата си печелят на международна олимпиада Heat Round в Хонг Конг.

30 задачи за 120 минути - по този начин Сара и Мартина успяват да преборят ученици от 18 страни от цял свят в Азиатската олимпиада по математика.

Любовта на Сара към математика започва в училище, когато се е провалила на контролно и това я е стимулирало да решава повече задачи, а Мартина взима пример от по-голямата си сестра.

Двете сестри, възпитанички на Математическата гимназия "Питагор", започват да ходят на олимпиади от малки. Вече имат общо над 140 медала, купи и призове от различни състезания по математика. За втори път Мартина става и шампион на Япония.

През октомври момичета ще се явят на най-трудното състезание до сега, където ще се борят с над 20 000 участници от цял свят.