И гражданите вече плащат на банки за депозитите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/8993031 www.24chasa.bg

Две големи банки дават нула за спестявания и на граждани, останалите са около 0,1%. Таксите на всички - растат


Спадът при лихвите по депозити доведе до нулеви или близки до нулата лихви по спестяванията и на гражданите. Две от най-големите банки от два месеца са обявили нулеви лихви по спестяванията и на гражданите. Останалите големи трезори предлагат 0,1% за година. Така, и гражданите, освен бизнеса, вече  плащат на трезорите да съхраняват парите им.
Почти нулевата доходност, която предлагат повечето големи банки се отнася за всички видове депозити, независимо от това в каква валута са те, какви са условията по договорите, или срочността на депозитите. По данни на БНБ средната лихва се движи от нула до 0,1% за година. От април насам средната лихва за фирмените депозити в левове е минус 0,05%, а за спестяванията в евро тя е под нулата още от миналата година.
Спадът е очакван, тъй като нивата на лихвите продължават да спадат вече трета година, а от четири години БНБ е заковала основния лихвен процент на нула и не го променя. Централната банка събира и такса от банките, за да държи свръхрезерви.
За същия период от време таксите, които събират банките обърна тенденцията си от намаляване за основни операции на ръст, който при отделни такси се измерва в 2-3 пъти. Прогнозите на експерти са спадът при лихвите да продължи поне до края на тази година.
Така доходността от депозитите вече е отрицателна, ако се приспаднат таксите за обслужване и инфлацията. Тя „отхапва“ средно по 20 лв. от всеки 1000 лв., депозирани в банка.
Въпреки тази тенденция, заради липсата на алтернативи за свободните пари, спестяванията на хората растат. По данни на БНБ в края на юни спестяванията на домакинствата са 57,1 млрд. лв., което е с 4,17 млрд. повече отпреди година и с 1 милиард повече в сравнение с края на март. Фирмените спестявания също растат и вече са малко над 26 млрд. лв., отчетоха експертите на Димитър Радев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата