90% от студентите искат присъствено обучение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8993296 www.24chasa.bg
Сградата на УНСС

Учебната година в УНСС започва на 14 септември. За по-големите потоци се въвежда хибридно обучение - една седмица ще учат студенти с четни факултетни номера, другата с нечетни - присъствено.

"А пък останалите, които не трябва да бъдат в университета, за да намалим бройката на хората, които присъстват, ще наблюдават лекциите онлайн, както правихме миналия семестър, само че за всички студенти", каза за предаването "12+3" по БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Около 20 000 студенти учат в УНСС, преподавателите са около 1000.

"На университетите беше дадено известно право да предприемат собствени мерки, но в рамката, която е определена на национално ниво", допълни Димитров.

От няколко месеца е въведен термоконтрол на входа на УНСС, охраната проверява всеки. Ще бъдат купени терморамки, които ще показват кой е с по-висока температура.

Над 90 на сто от частните университети у нас ще започнат новата академична година изцяло онлайн, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев:
"Като прави впечатление - Бургаският свободен университет, където обучението ще бъде присъствено само за първи курс, Варненският свободен университет ще бъде онлайн, като се разработват варианти до 15 човека в малки групи, евентуално по проекти".

Смесената форма на обучение ще бъде приложена предимно в големите университети, където в една зала често се налага да бъдат 200 души. По тази причина тези висши училища разработват механизъм за организация на учебния процес съобразно факултетните номера на студентите:

"Факултетните номера, които са четни, да присъстват на лекциите през четните седмици, а нечетните факултетни номера да присъстват през нечетните седмици".

Смесена форма на обучение ще бъде приложена и в медицинските университети:

"Упражненията, които са важни, практическите занятия, за самите курсове, те ще се проведат присъствено, но иначе лекциите ще се провеждат онлайн", допълни Парушев.

90 на сто от студентите у нас са "за" присъствено обучение, показва допитване сред тях на Националното представителство на студентските съвети в България:

"Онлайн обучението беше наистина добро решение предвид пандемията, но няма как да заместим преподавателя, който стои на трибуната отпред, няма как да се заменят обясненията на самия преподавател и самият социален контакт между колеги, който има в самата зала. Присъственото обучение е в пъти по-добро и в пъти по-ползотворно за студентската общност."

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в България съобщи още, че ректорите на висшите училища у нас са обещали в условията на пандемия от Covid-19, всички предписания на здравните власти да бъдат спазвани:

"А именно за спазване на разстояние в залите, около 30% да бъдат студентите в една зала, за да може да се спазват мерките всички да бъдат с маски, преподавателите също", допълни Даниел Парушев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена