Въздухът в Европа смъртоносен, убива 400 000 души годишно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8994449 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Българите живеят средно 8 г. по-малко от италианците

Един на всеки 8 смъртни случая в ЕС е свързан със замърсяването на околната среда. Повече от 400 000 души в ЕС умират преждевременно всяка година заради мръсен въздух. Това е изводът от доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС), базирана в Копенхаген.

Документът от 170 стр. анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Сравнението между продължителността на живота в Европа показва, че

в България

хората живеят

най-кратко -

средно 74,8 г.

Най-дълго живеят в Италия - 83,1 г., което е разлика от над 8 години.

“Докладът показва, че е необходимо да се предприемат сериозни мерки, за да се защитят най-уязвимите членове на обществото”, посочва Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на ЕАОС. Той подчертава, че “бедността често върви ръка за ръка с живот в замърсена околна среда и влошено здраве”. Идентифицират се три основни групи страни: балтийските и източноевропейските държави, които показват относително ниска продължителност на живота и ниски нива на БВП; средиземноморските държави, които обикновено имат относително висока продължителност на живота и среден БВП на глава от населението; и западноевропейските и скандинавските държави, където продължителността на живота обикновено е подобна на тази в средиземноморските държави, но БВП е по-висок.

Замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха на Стария континент. Според доклада ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха е 1 милион. В Европа най-много хора умират преждевременно в Босна и Херцеговина (27%), а най-малко - в Исландия и Норвегия (9%).

Анализите на ЕАОС са направени въз основа на данните на Световната здравна организация от 2012 г. Според тях 13% от случаите на преждевременна смърт в ЕС - което се равнява на 630 хиляди души, са причинени от замърсена околна среда и би могло да бъдат избегнати. Най-честите причини за смъртта са рак, сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. Според агенцията разликата между страните от Източна и Западна Европа е особено голяма. В много държави от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна.

Друг тип замърсяване на околната среда също струва живота на много хора. Според ЕАОС

шумовото

замърсяване

води до 12 000

смъртни случая

Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля - с горещини и наводнения например. Хората в градска среда са особено засегнати от подобни последици, казва Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Други фактори са химичните съединения и замърсената питейна вода. Докладът посочва, че в 9 европейски държави средно 30% от ромите, които са най-голямото етническо малцинство в ЕС, живеят в домакинства без течаща вода.

В България 23% от ромите живеят в такива условия. Най-висок е техният дял в Румъния - 68%.

Брюксел вече два пъти ни съди за прахови частици

Европейската комисия съди два пъти досега България за лош атмосферен въздух.

Първият път беше заради превишеното съдържание на фини прахови частици в 24 общини, като делото в Съда на Европейския съюз беше гледано през 2017 година.

Европейските магистрати тогава решиха България да плати само съдебните разноски и да се изчакат още две години, за да дадат резултат взетите от правителството мерки.

Много преди това срещу страната ни беше отворена процедура специално за замърсяването със серен диоксид в общини, в които има големи централи на въглища.

Проверката тече още от 2009 година, като взетите мерки досега са дали резултат само в Перник и в Димитровград. Проблемът остава в Гълъбово, където има няколко въглищни инсталации близо една до друга и не може да се определи коя замърсява повече. Делото по този иск все още не е насрочено.