Христо Иванов и БОЕЦ вече ясно показват, че не им допадат мирисът на “отровното трио”, всичко ляво и Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/8999787 www.24chasa.bg
СНИМКА С ДРОН: СТЕФАН Н. ЩЕРЕВ

Вкарало ги в един кюп с Манолова, Ал. Томов и сие с “несъвместими ценности”

Полицията този път ще пребърква за бомби

Ден преди обявеното второ издание на “въстанието” скандал разцепи протестърите.

“Отровното трио” - адвокат Николай Хаджигенов, склупторът Велислав Минеков и собственикът на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, обявиха общ документ, към който според тях се присъединили БОЕЦ и “Демократична България” на Христо Иванов наравно с Мая Манолова, Ренета Инджова и Александър Томов.

Във вторник привечер, денонощие преди планираното “Второ велико народно въстание” на 10 септември, “триото” разпространи до медиите информация и снимки за среща на 19 организации и личности, участници в антиправителствените протести.

За какво е

говорено на

срещата,

не бе съобщено,

като се изключи отправен общ призив срещу полицейското насилие.

Като подписали документа (без да е ясно какъв е той) се изброяват БОЕЦ, сдружението на Мая Манолова “Изправи се.БГ”, майките на деца с увреждания от “Системата ни убива”, Ренета Инджова, архимандрит Дионисий, Единна народна партия “Демократична България”, ДБГ, ВОЛТ, АБВ, “Възраждане”, бившият генерал Димитър Шивиков, Евролевицата на съдения за източването на “Кремиковци” Александър Томов.

Часове по-късно обаче партията на Христо Иванов и БОЕЦ се разграничиха от “триото”.

Отрекоха да са

подписвали

каквото и да

било и дори да

са присъствали

на срещата, от която триото разпрати снимки.

“От “Демократична България” не е излъчван представител на обединението или на “Да, България” за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация”, обясняват от ДБ.

В становището си партията се обявява против насилието на протестите и изцяло се разграничава от “други политически формации и лица, с които имат несъвместими ценности и цели”.

“Не сме подписвали и давали съгласие нашето име да се използва за легитимиране на позиции и заявления, като визираме направеното съобщение на страницата на “триото”. Като председател на БОЕЦ заявявам, че не може да имаме нищо общо с част от хората, които са подписали, или поне е обявено, че са подписали въпросния документ”, още по-категоричен бе лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Във фейсбук той окачестви действията на “триото” като

“лъжа и

манипулация”

и опит да го вкарат в “схеми и нечисти съггашателства”.

Листове с ръкописно написани имена, в които има подписи на хора, представили се от БОЕЦ и ДБ - това бе отговорът на Бабикян, Минеков и Хаджигенов.

От името на БОЕЦ подпис бил положил Радко Йорданов, а главният секретар на ДСБ Емил Мачиков - от името на “Демократична България”. И двамата обаче не са били пратени от организациите си на срещата, а Йорданов дори се извини в социалните мрежи на всички от БОЕЦ. И упрекна “триото”, че

уговорката

от разговора

не била да се

разпространяват

общи позиции

Всъщност на листа се вижда, че срещу името на Йорданов няма подпис.

Мачиков от ДСБ пък се прочу, когато смени фамилията си. Според разследване на тв “Европа” от Илиев станал Мачиков заради злоупотреба, според него самия, за да върне фамилията на репресирания си дядо.

Разделението на протестиращите на фракции и групи, катализирано сега от “отровното трио”, всъщност тече от първия ден на протестите. Първоначално от “триото” подсигурили озвучаване от камион, отказваха думата на политици, гонеха от протеста си БОЕЦ. Бе нападнат и оратор, позволил си да критикува президента Румен Радев.

На свой ред пък на барикадите на Орлов мост хората на Христо Иванов и БОЕЦ гониха представителите на “отровното трио”.

Мая Манолова също

бе прокудена

от Орлов мост

и обитаваше блокадата пред СУ.

Помежду си групите на площада пазят не само политическа, но и физическа дистанция. Те не се включват в акции на други, а понякога влизат в директни сблъсъци.

В деня на т. нар. Великото народно въстание на 2 септември имаше остри препирни. Привърженици на Костадин Костадинов се заканваха на протестъра Иво Дошев за това, че на микробуса има знамена на ЕС. Самият Дошев от самото начало преследва “триото” и Мая Манолова и им задава провокативни въпроси, после ги излъчва в социалните мрежи. Успя дори да предизвика Хаджигенов да му блъска камерата.

Групите си имат свои територии и в “триъгълника на властта”. От ДБ традиционно са пред БНБ, наблизо стоят и от БОЕЦ, “Правосъдие за всеки” и “Обществен контрол”.

Фонтанът пред президентството е територия на Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков. С тях са Ренета Инджова, архимандрит Дионисий и хора на малките партии.

Майките на деца с увреждания, които гравитират около Мая Манолова, са пред Партийния дом. С Манолова са и ДБГ, ВОЛТ, “Движение 21”, Минчо Спасов и ген. Димитър Шивиков. Костадин Костадинов и неговите поддръжници от “Възраждане” са на първа линия пред полицейските кордони, но големи групи стоят и пред президентството и оттам дават сигнали за провокации и атаки.

Днешният протест е кръстен “Велико народно въстание II” от “отровното трио”. За хората на Христо Иванов обаче протестът на 10 септември е срещу промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. Събитието на БОЕЦ в социалните мрежи пък се казва “Европейците търсим Европа”.

КПП-та в района около президентството, НС и Министерския съвет ще изгради полицията за трите протеста днес. Униформените ще проверяват съмнителни хора за оръжие, фойерверки, бомбички и други, за да не се стигне до ексцесии като тези на 2 септември.

Няма да бъдат допускани маскирани (няма се предвид медицинските маски), планира се и проверка на палатките до Партийния дом за скрити взривове.