Иван Гешев към враждуващи кланове: Гольовци, Ропотамци, какво работите, какви данъци платихте (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9000084 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев се поздравява с кмета на Кюстендил Петър Паунов с докосване на лакти, за да спазят противоепидемичните мерки. СНИМКИ: ПРОКУРАТУРАТА

Прокуратурата и ГДБОП арестуваха 6-има от ромските фамилии за рекет и лихварство

Блокиран от антимафиоти осъмна в сряда сутринта циганският квартал в Кюстендил. Акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП за разбиване на организирана престъпна група в кв. “Изток” завърши с шестима арестувани от двата враждуващи клана на Ропотамците и Гольовците. Други трима се издирват.

“Гольовци или Ропотамци, Череп или Ланец, “бизнесмени” или политици - свърши безнаказаността за всички нарушили закона. Независимо от социалния статус, милионите или връзките. Защото българите искат и заслужават справедливост!”, написа в туитър главният прокурор Иван Гешев. Малко след това той вече бе на място в Кюстендил, където паралелно се проведе и втора акция за битовата престъпност.

Резултатът - разбита е организираната престъпна група за лихварство и рекет на територията на Кюстендил и региона. За 6-имата задържани има доказателства за съпричастност с дейността на групата. Претърсени са 14 адреса, иззети са веществени доказателства, разпитват се свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност. При обиските са намерени

много пари, а

големите къщи

са луксозно

обзаведени,

установили служителите на реда.

Според събраните доказателства участниците в групата са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които са налагали психически тормоз и побои при забавяне на плащането на вноските, съобщиха от прокуратурата. “Разследването е срещу лица от известния български род Гольовци. Има задържани и от конкурентната група, известна с названието Ропотамци”, коментира главният прокурор. И припомни, че преди месец по време на акция в ромската махала в Кюстендил бяха бити 4-ма полицаи и кучето, с което са търсили наркотични вещества.

“Това е срамно и недопустимо. В някаква степен сме го превърнали в национален спорт - да се бият полицаите, а от друга страна, смятаме, че те трябва да ни пазят, което е недопустимо в правова държава членка на ЕС”, коментира Гешев.

Той разясни още, че хора от двете фамилии имат отношение към много криминални случаи, но сега ще стане ясно за кои ще бъдат събрани доказателства.

“Достатъчно е да видите в какви къщи живеят, какви коли карат. Няма нищо лошо да си богат, но и да си плащаш данъците, за да може с тях да се строят улици, да се плащат възнаграждения на учители, да има пари за здравеопазване. Тези хора имат стандарт, който не могат да си позволят преобладаващата част от българските граждани. Въпросът е какви данъци са платили, какво работят, какво са дали на българската държава. Част от работата ни е да не допуснем това, което се случва на много места в страната - хора, които

карат коли за

милиони, а

нямат нито един

ден трудов стаж,

не са платили данъци, което не може да се случи никъде в света”, допълни Гешев. Той даде пример с Германия, където, “ако се качите на кола за 1 млн., на другия ден ще дойдат всички данъчни и контролни служби”.

Ромските фамилии Гольовци и Ропотамци от години враждуват помежду си. Освен това има и много сигнали, че техни представители тормозят други жители на махалата. Често се забъркват в побоища и други престъпления. През 2009 г. 9-има от Гольовците участваха в побой и убийство на пазач на черешови масиви. Последното жестоко престъпление с човек от клана бе на 17 февруари 2019-а, когато при масово сбиване пред заведение в центъра на Кюстендил беше убит 35-годишният Валери Дъбов. За убийството е задържан 19-годишният Алекс Анков от Гольовците.

В затвора в Бобов дол се коментира, че няма ден, в който зад решетките да не е някой от представителите на двата клана. “На един, ако му изтече присъдата, веднага влиза друг на негово място. Тия хора като че ли се стараят да не остават зандана без свое присъствие”, допълниха източници от Бобов дол.