Емил Радев: Няма правни аргументи срещу отпадането на мониторинга над България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9001985 www.24chasa.bg
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев СНИМКА: ПП ГЕРБ

Европейската комисия ясно заяви, че Бълагрия е изпълнила поетите при присъединяването си ангажименти и Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) трябва да отпадне. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента. Радев е четвърти зам.-председател на комисията.

На заседанието бе изслушан доклад на зам.-председателката на Еврокомисията с ресор прозрачност и ценности. Вера Йоурова посочи, че както ЕК, така и ЕП са препоръчали отпадане за България на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), т.нар. мониторинг над София и Букурещ, въведен при присъединяването им към ЕС. 

"Тъй като все още предстои Съветът на ЕС да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП за България, би било преждевременно да ви дам конкретна дата към този момент", посочи Вера Йоурова.

"Европарламентът в лицето на нашата комисия и председателя на ЕП Давид Сасоли също препоръча отпадането на мехнизма. Като юрист не виждам правни аргументи, които да пречат на вземането на това решение. Надявам се, че в този случай ЕК не прилага двойни стандарти спрямо България. Със или без механизъм реформите в България продължават", каза депутатът Емил Радев.

Той подчерта, че продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за постигане на необратимост в съдебната реформа и борбата с корупцията за гарантиране на върховенството на правото и защита на демократичните ценности и основните права. Пример за това, по думите на българския евродепутат, е предложението за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция.

"Проектът, представен от ПП ГЕРБ, цели реформа в съдебната власт, която да продължи в съответствие с препоръките на ЕК, ГРЕКО и Венецианската комисия. Защото тези препоръки може да бъдат изпълнени само с промени в конституцията. Конкретните промени засягат разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Това ще гарантира независимост на съдебните професии. Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се увеличи и ще има мнозинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълнят и конкретните препоръки на Венецианската комисия", каза Радев.

Българският евродепутат от ЕНП подчерта, че, за да бъдат завършени реформите в конституцията, е важно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените. "Необходим е политически консенсус, за да бъде завършен този процес", завърши изказването си Емил Радев.