Карта посочва къде и какъв бизнес може да се прави у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9001996 www.24chasa.bg
Иван Михайлов, председател на борда на директорите на БРАИТ, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на ИАМСП Бойко Таков и председателят на БРАИТ Любомир Станиславов представиха новата интерактивна карта. СНИМКА: Авторът

Дава информация за оборот, брой служители, училища, конкуренти

Интерактивна карта, която посочва къде и какъв бизнес може да се прави у нас, беше представена в четвъртък от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, председателя на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков и Любомир Станиславов, председател на новата Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ), която е партньор в изготвянето на проекта.

Картата може да се види в интернет на адрес bgindustrymap.com/bg. Там могат да се разгледат 14 индустрии - колко са заетите в тях и колко е оборотът им. Може да се разглежда и на ниво компании, във всеки сектор може да се селектират 10-е най-големи фирми. Сайтът е свързан и с Търговския регистър, като автоматично данните от него ще се актуализират на картата. 

"За първи път имаме мапинг на българската индустрия. Много е важно, че е включена и сферата на образованието. Процесът е отворен и ще има непрекъсна актуализация. Ще има и версии за печат", каза икономическият министър Лъчезар Борисов.

Икономическата карта се управлява чрез различни филтри. Изборът на конкретна икономическа дейност показва в кои области на страната този сегмент е най-развит.

Общо картите са 30 - за всеки сектор по 2, показващи брой заети и оборот, както и още 2 обобщени за страната. Станиславов поясни, че при образователните институции със сигурност има разминавания, тъй като, макар че университетите са длъжни да обявяват данните си в Търговския регистър, рядко го правят. 

Включена е информация за около 10% от българските компании - тези, които са се причислили към съответните 14 индустрии. В бъдеще ще бъдат включени и други сектори. Към момента има информация за сектор машиностроене, IT, аутсорсинг, мехатроника, текстил, морска индустрия, автоиндустрия, енергетика, ВЕИ и други.