Илхан Кючюк: Мониторингът показа, че е дискриминационен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9002859 www.24chasa.bg
Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк

Не трябва да се включва динамиката на политическите процеси, когато се оценява един много професионален механизъм, какъвто е Механизмът за сътрудничество и проветка (МСП). Говоря както за неговия обхват, така и за неговата продължителност. Това заяви българският евродепутат от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента. Илхан Кючюк подчерта, че ще говори на български език заради големия интерес, проявен от българските граждани към темата.

На заседанието бе изслушан доклад на зам.-председателката на Еврокомисията с ресор прозрачност и ценности. Вера Йоурова посочи, че както ЕК, така и ЕП са препоръчали отпадане за България на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), т.нар. мониторинг над София и Букурещ, въведен при присъединяването им към ЕС.

"Тъй като все още предстои Съветът на ЕС да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП за България, би било преждевременно да ви дам конкретна дата към този момент", посочи Вера Йоурова.

"За да бъда категорично ясен, нашата политическа група, присъединявайки се към идеята за демократичен дебат в ЕП, не иска да бъде осъществена промяна на конституцията в България. Първо, защото смятаме, че общественият договор няма да бъде подобрен и второ, защото не е дошъл моментът за постигане на целите за по-добри демократични стандарти и подобряване на върховенството на правото. Трябва да има много спокойна среда, да са проведени консултации със Венецианската комисия, да бъдат включени всички политически участници и с активното съдействие на нашите партньори. Само тогава може да се пристъпи към такова радикално преобразуване на обществения ред на страната", каза евродепутатът Илхан Кючюк.

Той подчерта, че МСП винаги е бил въприеман двуяко.

"На първо място това е така, защото той показа своята неефективност и дискриминационност. От една страна, защото той се прилага само към 2 държави. От друга страна, справедливата логика изисква да има последващи конкретни мерки", каза Кючюк и добави, че последните години са се превърнали в политическа караница и разнопосочно политическо говорене, както в България и Румъния, така и в ЕС.

"Затова е важно да бъде въведен всеобхватен политически механизъм, който да дава увереност, че резултатите, които са заложени на входа на системата, ще бъдат постигнати", добави Кючюк.

"Много е важно ЕК да каже еднозначно как продължаваме оттук нататък. Трябва да бъдат наблюдавани основните демократични ценности, но е важно и да има принципна основа за тях, за да има ясен резултат в очите на европейските граждани", завърши изказването си депутатът от ДПС/Обнови Европа.