“Триото” вляво, Христо Иванов вдясно, а между тях празен площад (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9004128 www.24chasa.bg
По обяд в Триъгълника на властта вече нямаше почти никой

l Малцина се отзоваха сутринта пред парламента на втория

опит за въстание

l Само след 4 часа протест излязоха в обедна почивка до вечерта

Тотално разделение беляза сутрешния втори опит за “Велико национално въстание”.

Датата 10 септември бе определена за нов голям общ протест за оставка на премиера и главния прокурор - повторение на този от 2 септември, когато хиляди изпълниха триъгълника на властта в продължение на повече от 12 часа, а нощта завърши с бомбена канонада и разпръскване на протестиращите от полицията с бой заради проведените от агитки атаки срещу униформените.

“Над 35 000 вече пристигнаха от провинцията за участие във “Великото народно въстание II”, похвалиха се адв. Николай Хаджигенов, скулпторът Велислав Минеков и собственикът на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, самонарекли се “отровното трио”, вечерта в сряда в социалните мрежи.

Вместо това обаче на площада сутринта имаше по-малко от 1000 протестиращи. А полицията пребъркваше част от хората в опит да не допусне внасяне на бомби и оръжия на протеста.

В 10,30 ч фотографът и тв продуцент Виктор Димчев преброи 1180 протестиращи по снимка от дрон. От началото на протестите преди повече от два месеца Димчев засича броя на хората на площада и оспорва твърденията на “триото” за масовост на протестите.

Още в ранните часове на протеста вчера различните организатори демонстрираха различията си. Вляво на “Цар Освободител” спрямо новата сграда на Народното събрание, точно до фонтана на президентството, бе озвучителният камион на “триото”. Край него - техните подръжници и партньори, като поставения под запрещение от църквата архимандрит Дионисий, бившата служебна премиерка и кандидатка за президент от ДПС Ренета Инджова и пр.

На техния гръб пък

в гладна стачка

отново е Николай

Колев - Босия, но

неговият протест

е срещу

президента

Румен Радев.

Чак на другия край на сградата на Партийния дом, откъм БНБ, бяха феновете на лидера на “Демократична България” Христо Иванов. Техният протест пък дори не бе “въстание”, а срещу внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. Наблизо бяха и хората от БОЕЦ. А по средата между двата протеста площадът сутринта бе почти празен.

По това време голяма част от полицаите обискираха градинката на Народния театър за скрити оръжия.

Лека-полека след 9 ч започна да се запълва с

облечени в

неформални ризи

и дънки депутати

от БСП,

скромна група около лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и вечния протестър Йоло Денев. Така около 10 ч празнината се позапълни. Само час по-късно обаче от групата на Христо Иванов вече почти нямаше присъствие, а феновете на “триото” пък започнаха да търсят сенките в жежкия септемврийски ден.

Вкупом протестиращите така най-сетне успяха да блокират бул. “Дондуков”, по който движението беше нормално в по-ранните часове.

С напредването на деня сянката се измести пред Министерския съвет и така в протеста, макар и за кратко, бяха вкарани и майките от инициативата “Системата ни убива”, които гравитират около Мая Манолова. През останалата част от деня те си седяха кротко в палатките точно пред полицейския кордон. До тях пък имаше тенти, които трябваше да са медицински пункт за обгазени и набити от полицията. Такива обаче липсваха.

Полицаите,

струпали каските

и щитовете си на

пирамиди, кротко

наблюдаваха протеста от кордона си.

Първата част от опита за римейк на 2 септември приключи по обяд. Водени от Дионисий протестиращите опънаха 50-метрово българско знаме пред МС и полека се разотидоха в обедна почивка. Със закани да се върна за вечерна серия на протеста. Останаха само

яки татуирани

момчета,

които наобикаляха полицейските КПП-та и внимателно проследяваха кого и как проверяват униформените на влизане към площада и кого не закачат. Водеха си и записки на смартфоните.