БСП поиска Гешев да дойде в парламента още следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9006190 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев да дойде в парламента следващата седмица и да представи доклад за дейността на прокуратурата за последните осем месеца. За това настоя днес депутатът от БСП Антон Кутев пред председателя на парламента Цвета Караянчева.

На 23 юли депутатите гласуваха Гешев да представи в парламента доклад за дейността на прокуратурата от началото на неговия мандат до края на месец август.

"Поканихме главния прокурор да представи доклад за дейността си, в сегашната ситуация това е абсолютно задължително. Пред мен е отговорът, който главния прокурор е изпратил до председателя на НС и се казва, че такива доклади се правят на три месеца, и казва че е готов веднага да направи доклад за шестмесечието, а след три месеца да направи за деветте месеца. Молбата ми е да влезете в правомощията си по този повод и да докарате главния прокурор тук. Защото отговорите му са важни не само за нас, а и за всички хора. Трябва да отговори на това, за което всички сме гласували, включително и ГЕРБ", обърна се Кутев към Караянчева. И настоя, че вече е септември и прокуратурата трябва да може да изготви доклада за дейността на прокуратурата до края на август без да има проблем.

"Гласувахме докладът да е за дейността до края на месец август и той ни отговори коректно, че може да ни го даде до края на септември, но ако искате да го представи за шестмесечието, което е посочил, не пречи да го поканим", отвърна му Караянчева.

"Изчакайте, все пак от края на август досега са минали само 10 дни", каза още шефката на парламента.

Ако за 10 дена не може прокуратурата да си направи отчет, каква работа има, отвърна обаче Кутев, но Караянчева прекрати темата.