Танева: Над 23 000 земеделци са кандидатствали по подмярката COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9007104 www.24chasa.bg
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева СНИМКА: Архив

Към момента над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната подмярка COVID-1, обяви в Петрич министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която посети южния град за среща с местни производители. Пред журналисти преди началото на срещата Танева начерта основните начини, по които се подпомагат производителите в момента. По подмярката COVID-1 има правила за всеки вид производство с каква сума стопанството ще бъде подкрепено, спрямо големината му, допълни тя.

С финансова помощ "де минимис" са подпомогнати над 4100 пчелари, средствата на които вече са изплатени. Мярката беше пусната и за животновъдите, посочи министър Танева и допълни, че са изплатени над 22 милиона лева, като само за област Благоевград над хиляда и шестстотин животновъди са получили тази помощ. Изплащането за сектор "Растениевъдство" ще започне след 16 септември, в момента се обработват данните, всичко е направено максимално облекчено за земеделските стопани, каза още Десислава Танева.

Във връзка със срещата със стопани от района на Петрич, Десислава Танева коментира, че най-големият проблем за региона са многото на брой стопанства, които са по-дребни в сравнение със средното за страната. Един от начините, по които стопаните могат да бъдат по-конкурентноспособни, освен чрез различните механизми за национално или европейско финансиране, е организация на производителите. Проблем за стопаните се е оказала възможността едносортова продукция в достатъчно големи партиди да бъде предоставяна за пазара, посочи министър Танева. Това е проличало след приемането на постановлението на Министерски съвет, с което големите вериги хранителни магазини бяха задължени да обособят места, в който да се продава българска продукция. Това следва да бъде акцент в бъдеще, допълни министърът на земеделието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена