Позиция на Александър Сталийски: Очаквам реакция на г-н Христо Иванов, ако той и партията му не поощряват разпространяването на фалшиви новини на г-н Ивайло Мирчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9007786 www.24chasa.bg

Уважаеми Дами и Господа,

В последната седмица името ми попадна в обществения дневен ред след като политическо лице си позволи да изнесе в публичното пространство неистини по мой адрес.

На 4.09 г-н Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на ПП „Да, България“, публикува в социалните мрежи видеоклип със свое изказване, в което той разпространи фалшиви новини, употреби позорящи етикети и квалификации за мен, набеди ме в извършване на престъпление, вмени и внуши вина по отношение на моята личност.

Историята, представена от г-н Мирчев бе опровергана от г-н Мариан Колев, собственик на „Хиполенд“, още същата вечер при негово участие в студиото на телевизия „Евроком“, а на следващата сутрин и в ефира на БТВ. Въпреки това ПП „Да, България“ не премахна от уебсайта и фейсбук страницата на партията фалшивата информация, замесваща моето име. Нещо повече – дори я спонсорира, така че хиляди българи в социалната мрежа да бъдат заблудени с неверните твърдения на г-н Мирчев.

Ден след това г-н Мирчев публикува в своята фейсбук страница позиция, че е получил невярната информация по мой адрес директно от г-н Колев, който впоследствие категорично опроверга и това твърдение на Ивайло Мирчев, в свое интервю за уебсайта Kmeta.bg.

Фалшивата новина стана повод за множество заплахи, насочени срещу мен и моите близки, с които можете да се запознаете в официалната фейсбук страница на ПП „Да, България“. Този факт ме кара да се запитам дали председателят на тази партия г-н Христо Иванов е готов да се ангажира с моята лична сигурност и сигурността на моето семейство?

Считам за недостойно конкретно събитие, с което аз категорично нямам нищо общо и лица, с които аз нямам нищо общо, да бъдат използвани за създаване на фалшиви новини, целящи репутационни щети и увреждане на името ми, единствено като инструмент за постигане на нечии теснополитически цели. Вярвам, че европейските ценности на политиците и политическите проекти са уважение към личността, свобода на труда и предприемачеството, справедливо правосъдие за всички.

Убеден съм, че членовете и симпатизантите на „Да, България“ се борят за истината, за честност и законност в страната. С оглед на това очаквам реакцията на г-н Христо Иванов по отношение на действията на доказано разпространяващия сред обществеността фалшиви новини г-н Ивайло Мирчев, поощрявани до момента от партията, в ръководството на която участва. Ако не се вземат адекватни мерки, това неминуемо ще постави сянка на съмнение дали представителите на тази политическа сила говорят истината в публичните си изяви.

А аз ще потърся правата си по съдебен ред.

С уважение:

Александър Сталийски