BG устройство следи показателите на играчите в реално време, помага на футболни отбори да печелят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9008171 www.24chasa.bg
ВЛАДИМИР ГРОЗДАНОВ

Barin Sports допринася за по-добрата подготовка на спортистите и взимането на тактически решения

От известно време насам два футболни клуба - “Славия” и “Берое”, се славят с доста добрата физическа подготовка на играчите си. “Славия” вдигна купата на България през 2018 г., а в момента се твърди, че “Берое” играе най-добрия си футбол. Дори лекарят, преглеждал играчите, обяснил на старши треньора на отбора Димитър Димитров как от дълги години не е виждал толкова добре физически подготвен отбор.

Макар че няма как да се пренебрегнат усилията на треньорите и играчите, има още един фактор, помогнал за силното представяне на отборите. И това е устройството за вземане на решения в реално време на българската компания Barin Sports, чийто офис се намира в “София Тех парк”.

От 5 години на пазара, тя се занимава с технологии за следене на професионални спортисти - каква работа извършват и как тя се отразява на физическото им състояние. Фокусът на компанията е футболът като най-голям спорт, но преносимото устройство може да се използва и за други отборни външни спортове, разказва изпълнителният директор Владимир Грозданов.

Устройството

се поставя на

елечета, които

спортистите

носят,

докато играят. То следи общо 55 параметъра, групирани в 4 типа: представяне, обем работа, физическо състояние и тактическа дисциплина. Тази информация за всеки играч се визуализира на таблет или лаптоп към кондиционния треньор, старши треньора и анализаторите във всяка секунда, без да е необходима връзка с интернет. Данните се пазят неограничено време и много лесно могат да се правят сравнения.

Barin Sports не е първата компания, предлагаща такива устройства. Те се използват от години в света на футбола, като основните конкуренти са две фирми - австралийска и ирландска, които работят с големите отбори. Българските устройства обаче имат ключови предимства. Технологията официално е разрешена за използване във всички турнири под егидата на ФИФА и УЕФА от 2018 г. насам. Именно затова конкурентните компании са се фокусирали върху постанализ на данните след тренировка. “Но ние, усещайки накъде отива светът, работихме по система с фокус изцяло в реално време. При другите резултатите идват след няколко часа. При нас тези няколко часа са една секунда. Полувремето свършва на 45-ата минута и 15 секунди по-късно информацията е в PDF вариант при треньорите. Така, влизайки в съблекалнята, те вече имат пълния образ на това, което се е случило на терена”, казва Владимир.

Освен че българското устройство е

единственото,

което предоставя

информация в

реално време,

те имат и конкурентно предимство по отношение на цената, която е с около 30-40% по-ниска. То използва и най-добрите сензори на пазара. При директно сравнение с конкурентите нашето дава по-добри резултати при лоши условия. Например при доближаване до трибуна, което скрива сателитите и GPS системите стават по-неточни, българската система има алгоритми и модули, които се справят с този проблем. За в бъдеще Barin Sports планира да разработи устройства и за спортове на закрито, както и те да могат да се използват в медицината,

Останалите компании следят 3 основни показателя - пулс, скорост и дистанция, които са далеч от 55-те, измервани от българите. Системата е и първата, която дава съвети на базата на изкуствен интелект.

“Имаме доста мощен инструмент, който подсказва за тактическата игра на играчите и помага за взимането на решения от страна на треньорите. На базата на събраната информация те могат да преценят кога да правят смени, кога тактическата им постройка е развалена, кога играчът е изморен, какво е общото количество работа, която върши, кога достига пиковото си състояние, за да се определи дали тренира максимално адекватно”, разказва Грозданов. Допълва, че данните показват всички натоварвания, които изпитва един състезател на официален мач - брой спринтове, резки ускорения, спирания, смени на посоки, натрупана умора, максимална скорост. “В момента трендът е типът натоварване, което се случва на официални мачове, да бъде пренесено върху тренировката, за да се подготви организмът за това, което го очаква на мач”, обобщава той.

Първият им клиент е софийският отбор “Славия”. “Той не беше печелил нищо в последните 23 години.

Първата година,

в която използва

нашата система,

спечели

купата на България, и то с доста кредити от журналисти в каква прекрасна физическа форма се намират. Те успяха да победят “Левски” на финала след продължение и дузпи, правеха контраатаки в 94-ата минута, развивайки максимална скорост над 34 км/ч”, казва Владимир, разбира се, без да смята, че устройството им е единствената причина за успеха на отбора.

След това клиенти им стават “Черно море” - Варна, както и “Берое”. Старозагорският отбор стабилизира представянето си и 2 пъти стават четвърти.

Barin Sports току що са успели да спечелят като клиент и един от най-добрите клубове в ОАЕ - “Емирейтс”, който избира техните устройства след сериозна борба с един от конкурентите.

Българите имат заявка и от няколко клуба от Португалия, Австрия и САЩ. В момента те са съсредоточени върху създаването на масово производство в голяма фабрика с повторяеми резултати, за да могат до няколко месеца да откликнат на новите поръчки. Една от основните цели на Barin Sports е намаляването на броя на неконтактните контузии - от натоварване или разтягане на мускул например, които сега са около 35%.

Освен това все повече сделки за спортисти се сключват на базата на това как футболистът е тренирал през последните месеци. Кривата на развитие, която тези измервания може да визуализира с години ползване, е изключително важна за това

каква цена

могат да получат

отборите зa

играчите си

Според Грозданов една от следващите стъпки в спорта е да се ангажират повече феновете. Компанията му вече е заснемала финален турнир на европейско първенство по бейзбол, като всички следени параметри на играчите са се визуализирали в реално време на екрана на телевизията, която излъчва мача.

Една от следващите задачи, които Barin Sports си е поставила, е да създаде смарттекстил - фланелки с вградени сензори, които много по-прецизно да измерват пулс, температура, влажност на кожата и други показатели, без да е необходимо допълнително устройство. Българската технология се използва от компанията, която разработва такива тениски за пожарните команди в Япония. Пилотният проект там цели да следи пожарникарите, за да се знае дали при възникнала ситуация трябва да се изпраща екип за спасяването на колега и къде точно се намира той. В следващите години тези възможности вероятно ще са достъпни за всички хора.