Чичо Нако спаси 20 футболисти и треньори, но издъхна зад волана на рейса (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9013319 www.24chasa.bg
Автобусът с футболистите минути след инцидента

Истински подвиг извърши шофьор на автобус, който получи инфаркт, но спаси 20 пътници - футболисти и треньори на петричкия ФК “Беласица”.

67-годишният Нако Велянов получи инфаркт зад волана на рейса, но успя да го отклони в канавката на магистрала “Тракия” край Пазарджик и така предотврати голяма трагедия.  

“Поклон пред този човек, който в последните секунди от живота си не забравя за дълга си, да опази пътниците”, “Поклон пред човека, с последни усилия успял да спаси други животи”, “Чичо Нако, ти извърши подвиг”, бяха част от коментарите на петричани, потресени от трагичния инцидент. “Ще трябва да отмине малко влеме, за да осъзнаем какво точно можеше да се случи и какви биха били мащабите на трагедията при едни други обстоятелства”, каза близък приятел на Нако Велянов. Мъжът цял живот работел като професионален шофьор. Карал товарни камиони, автобуси, има транспортна фирма.

На връщане от Панагюрище автобусът, който вози отбора на “Беласица”, е катастрофирал. Причината за инцидента, станал на 70-ия км на магистрала “Тракия”, е прилошаване на шофьора. Автобусът излиза от пътното платно, за щастие, запазвайки устойчивост, накланя се в канавката, но без да се обърне. По-късно се установява, че шофьорът е получил инфаркт.

Футболистите и треньорите, както и придружаващият ги екип не са сериозно пострадали. На място са били и представители на ръководството на клуба - Иван Златински и Георги Петров. Община Петрич изпрати веднага втори автобус от Пловдив, който да вземе мъжкия тим, и около 2,30 ч футболистите се прибраха в Петрич, посрещнати от около 30 фенове. С представители на отбора е поддържал постоянна връзка кметът Димитър Бръчков. След пристигането им играчите са минали медицински прегледи.

ОФК “Беласица” гостува на ФК “Оборище” в шести кръг на Югозападна трета лига. Петричани си тръгнаха с победа и добавиха към актива си трите точки. Според говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов инцидентът стана около 21 ч в събота. Пристигналите на място екипи на полицията и Бърза помощ са установили, че водачът на автобуса е починал. На практика водачът е спасил живота на пътниците, като е намалил скоростта и е спрял в канавката, коментираха от полицията в Пазарджик.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена