Гутериш: ООН и НАТО ще преживеят всичко, дори и втори мандат на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/9014489 www.24chasa.bg
Антонио Гутериш Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отговори на въпроси на френски журналисти преди новата сесия на Общото събрание на ООН, която този път ще се проведе онлайн. По неговите думи, цитирани от Le Monde, липсата на лична комуникация между дипломатите е голяма загуба за целия свят. Липсата на активна дипломация е от полза за онези, които водят войни в Либия, Сирия, Йемен, които не могат да бъдат спечелени. В същото време той отбеляза, че такива хора съществуват както в авторитарни държави, така и в демократични, предава "Фокус".

Журналистите попитаха генералния секретар дали такива международни формати като ООН и НАТО могат да оцелеят във втория президентски мандат на Доналд Тръмп, на което той отговори, че многостранният формат може да оцелее във всичко. Пандемия, изменение на климата, дигитален хаос, ядрена заплаха - всички тези проблеми не могат да бъдат решени от само себе си. Така че, напротив, наднационалните институции трябва да бъдат укрепени.

Що се отнася до опозицията и критиките към ООН от страна на САЩ, Русия и Китай, Антонио Гутериш отбеляза, че тези страни вършат чудесна работа в поддържането на мира, спасявайки животи всеки ден. Трудностите са само в областта на кризи, свързани с политиката и сигурността, така че разминаването между страните се наблюдава в по-голяма степен в Съвета за сигурност. Но това има отрицателни последици, както сега, когато страните се нуждаят от единство за борба с коронавируса.

Според генералния секретар на ООН ваксината срещу коронавирус трябва да бъде общо благо, всички хора трябва да имат достъп до нея. И тази идея се подкрепя от СЗО. Но някои страни бързат да подпишат договори с определени производители, така че населението им да получи първо ваксината. За да стане ваксината за коронавирус публична, са необходими $ 35 млрд., Но засега има само $ 3 млрд. Според дипломата, ако тази инициатива успее, тогава кризата ще бъде разрешена след две или три години, а ако не, тогава световната икономика ще се възстановява 5-7 години.

Настоящата икономическа криза, от една страна, заплашва проблемите с околната среда да бъдат забравени, а от друга, дава възможност да се възстанови икономиката не в предишната й форма, а в ново състояние, устойчиво и инклузивно. Така дипломатът призовава да се използва шанса и да подкрепят зелени инициативи: възобновяемата енергия например е по-евтина и създава повече работни места.

Гутериш говори и за мигрантската криза. Още през 2015 г., каза той, европейците не бяха в състояние да разберат как да се справят с бежанците и това доведе до хаос. От това се възползваха само популисти и крайнодесни сили. Междувременно според него в решаването на кризата трябва да участват различни членове на Европейския съюз, а не само граничещите държави, които се изправят директно пред нея, пише Le Monde.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена