Develiot пази чистотата на водата и въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/9015023 www.24chasa.bg

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

Опазването на два от най-големите ресурси, които имаме - въздухът и водата, като че ли остава на заден план и тяхното съществуване все повече се приема за даденост.

Българската компания за анализ на данни Develiot обаче е решила да намери решение на тези проблеми и е посветила работата си върху съхранението на тези природни ресурси.

По отношение на качеството на въздуха компанията цели да разпредели множество станции за измерване на чистотата му в градска среда. Така ще може да се види какво е замърсяването в отделните региони и на тази база да се помогне на общините да вземат най-доброто решение какви мерки да приложат във всяка една част на града. Само за две години младият стартъп вече отчита напредък и в момента има 22 станции, разположени в София, Враца, Сливо поле, Благоевград, както и извън България - в Охрид.

Решението им за опазване на водата пък е да помогнат на ВиК операторите да отчитат консумацията на вода по-ефективно, изцяло отдалечено, както и да им покажат в коя част на водопровода има загуби и колко големи са те. С две думи - как да спестят най-оптимално средства и в коя част на инфраструктурата да ги инвестират.

Тези амбициозни цели Develiot иска да постигне чрез анализ на данни, което е и основната им дейност. За разлика от другите компании обаче стартъпът предоставя и хардуерно решение, с което тези данни да се събират. "Защото това, което виждаме на пазара е, че много компании се занимават с анализ на данни, но тези данни ги няма", казва съоснователят и изпълнителен директор на фирмата Мирослав Гечев.

По думите му в началото идеята на компанията е била различна, но пазарът го насочва към разработването и на собствени устройства за събиране на данни. Тези, които вече се предлагат, са или твърде скъпи, или недостатъчно ефективни. Сферите на дейност на фирмата също идват от само себе си - още в началото през 2018 г. тя купува свой конкурент в измерването на качеството на въздуха и го вдига на крака.

"А водата винаги ми е била интересна - това е 4-и път, в който се опитвам да създам такава компания. Баща ми се е занимавал дълго с управление на ВиК оператор и аз съм виждал какво представлява водата и колко ценна е тя. Покрай това видях какви проблеми има там, а сега вече технологията стана по-евтина от труда на хората и може да помогне", разказва Гечев. Въпреки че все още нямат завършен проект в тази сфера у нас, вече са направили успешни първи стъпки с внедряване на пилоти в Австралия и в Испания. "Оказа се, че те имат абсолютно едни и същи проблеми като нашите и че водата и при тях се приема за даденост", твърди Мирослав. Освен заради личния си опит той решава да инвестира в тази сфера, защото климатичните промени водят до това, че Европа, Северна Америка и Азия са под екстремно висок воден риск. Това означава, че им трябва много повече воден ресурс, отколкото разполагат. Затова и компанията вижда голям потенциал за развитието си в САЩ, особено в градовете до 15-20 хил. души.

Develiot вече е събрала достатъчно данни и екипът смята, че е готов да създаде аналитични модели. Той също така търси партньори в чужбина, които вече са познати в сектора, за да им помогнат да предлагат цялостно решение на проблемите, давайки им дигиталната част от него.

Полезни контакти и менторска помощ за реализиране на целите си очакват да получат от програмата Dare to Scale на Endeavor, подкрепена от Пощенска банка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо