Реформа на ТЕЛК, а не само НОИ да има право да праща на повторен преглед

https://www.24chasa.bg/novini/article/9015119 www.24chasa.bg
Деница Сачева Снимка: МТСП

Реформа на системата за инвалидност, а не само повече правомощия на Националния осигурителен институт да изпраща на повторен преглед при съмнения. Това поискаха за пореден път работодатели и синдикати по време на тристранката днес.

Социалните партньори разгледаха предложението за промяни в Кодекса за социално осигуряване на ВМРО. Те предвиждат решенията на ТЕЛК да се обжалват от НОИ пред административния съд. Дава се и възможност осигурителния институт да праща хора с увреждания на допълнителни прегледи. Никой освен социалното министерство обаче не подкрепи тези идеи. С отрицателни становища са здравното министерство и НОИ. Считаме, че предложените промени решенията на ТЕЛК да се обжалват пред административния съд и лицата да се насочват на повторен преглед ще доведе до по-обективна оценка, каза социалната министърка Деница Сачева.

От години сигнализираме за злоупотреби. Ние сме единствената бивша социалистическа страна, която не е реформирала системата си, припомни председателят на АИКБ Васил Велев. Той е категоричен, че е време за пълна реформа, за да се пресекат измамите. КРИБ разкритикува липсата на финансов отчет и също се въздържаха от подкрепа.

Преди година и половина имаше реформа, която оряза процентите на хората с увреждания, припомни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Тя цитира анализ на НОИ за инвалидните пенсии между 2010 и 2016 г., като за периода са издадени около 1 млн. решения, като голяма част от тях са повторни.1,08% от тях са обжалвани, като едва 0,26% от всички решения са оставили хората без пенсии. Тя обясни, че реформи трябват, но те не могат да са за сметка на правата на хората.

От КНСБ смятат, че НОИ трябва да има повече правомощия и контролни функции. Припомниха, че опити за реформи във времето са правени, но всеки път крайна дума е на трудовите, а не на медицинските власти. Призовават за внимателни промени в системата. Проблемът е, че няма механизъм, по който НОИ да иска повторна оценка, обясни Ася Гонева защо се въздържа КНСБ от подкрепа на текстовете.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена