Родители се събраха на протест срещу носенето на маски в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/9015121 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симеонов

Протестът започна в 12 ч. пред Министерството на образованието и науката

Протест има в Благоевград, очакват се демонстрации в Бургас, Пловдив, Шумен и Ямбол

Родители, които са против носенето на предпазни маски през новата учебна година от учениците, изразяват несъгласието си с тази мярка на протеста "Не на маските и изолаторите в училище". С плакати срещу носенето на маски в училище родителите протестират пред Министерството на образованието и науката.

Протестът е обявен за национален и се очаква да се състои също пред регионалните управления на образованието в Благоевград, Бургас, Пловдив, Шумен и Ямбол, предава БТА. 

Сред мерките за новата учебна година срещу разпространението на коронавируса, изготвени от експерти от МОН и от МЗ, са учениците да носят предпазни маски в училищните коридори и в тоалетните.

Лилия Божкова от "Обединени родители", които са организатори на протеста, заяви, че родителите са против носенето на предпазни маски в училищата, защото маските трябва да се носят от хората, които са заразени с коронавируса. Искаме да има право на избор на родителите - да могат да решават дали децата им да носят маски в училище, или не, каза Божкова. Тя изрази опасение, че по-малките деца могат да изпускат маските си и след това отново да ги слагат на лицата си. Това ще е предпоставка и за други заболявания, заяви Лилия Божкова. Тя се обяви и срещу т.нар. изолатор в училищата, в който се предвижда да бъдат оставяни учениците със симптоми за коронавируса, докато дойдат да ги вземат от училище родителите им. "Този изолатор ще се превърне в стаята на срама за децата и в това помещение ще има деца с различни вируси", коментира Божкова.

По-рано днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза в Стара Загора, че в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидемичните мерки в сравнение с останалите страни. "Децата ще носят маски в училище по-малко от десет процента от времето, по-малко от половин час дневно", обясни министър Вълчев.

Родителите предвиждат да изразят своето несъгласие с носенето на предпазни маски в училище и пред Министерството на здравеопазването.

Родители в Благоевград също изразиха позиция срещу носенето на маски в училище от деца. Те се събраха пред Регионалното управление на образованието /РУО/.

Директорът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов се срещна с родителите, като и двете страни изразиха отношение по въпроса трябва ли децата да бъдат с предпазни маски. По думите на Люси Манова - една от протестиращите майки, маските са опасни за децата и според нея вредата от тях е по-голяма, отколкото ползата. Ивайло Златанов уточни, че носенето им е препоръчително, по време на учебния процес децата няма да бъдат задължавани да носят маски. Такива обаче, ще трябва да слагат в общите помещения, каквито са коридорите.

В областта има 122 училища, което е 122 специфични ситуации, посочи директорът на РУО. Създадена е организация в училищата да не се смесват потоците на влизащи и излизащи ученици, да не се засичат големи групи при хранене и т.н., посочи Златанов. Спецификата е огромна, но се търси вариант за всяка една ситуация, допълни той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата