Стойчо Стойчев: Бойко Борисов не губи контрол върху партията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9016299 www.24chasa.bg
СТОЙЧО СТОЙЧЕВ

"Бойко Борисов не губи контрол върху партията си, във времена, в които да си управляващата партия е социално непрестижно, защото протестите легитимират опозиционността като източник на престиж, тогава е нормално - хора, които са се колебаели или са имали алтернативни житейски и професионални планове, да напуснат партията и постовете, които са заемали, за да търсят друга реализация", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Ще има отцепление на членове на ГЕРБ, ще има хора, които ще отидат при Цветанов, ще има хора, които ще отидат и в други партии, включително в проекта на Слави Трифонов, на Мая Манолова, прогнозира Стойчев пред БНР.

"Ще има хора, които ще търсят реализация, защото те гледат да бъдат винаги на страната на печелившия, на страната на победителя. Такива конформисти винаги е имало не само в България, но и навсякъде по света".

Участието в местната власт е предпоставка за дълготрайността на всяка една политическа сила в България.

"Ако Симеон Сакскобургготски беше привлякъл топ специалисти от всички области на науката, икономиката и бизнеса, хора, които имат социален престиж, високи доходи, практикувайки собствената си професия, той ги привлече в политиката, тези хора веднага след като се загуби импулсът за движение напред на НДСВ, побързаха да се върнат обратно в своите поприща. Докато при ГЕРБ бяха привлечени хора, за които да си общински съветник, да си кмет, да си депутат е не само престижно, а е връх в тяхната биография. Това ги прави изключително сплотени и лоялни като партийни членове и функционери", обясни Стойчев.

Проектът на Цветан Цветанов няма да има мащаба на проекта АБВ на Георги Първанов. Ще излязат хора от ГЕРБ, ще подкрепят проекта на Цветан Цветанов, но проектът за партия на Цветанов няма шанс да получи парламентарно представителство, прогнозира Стойчо Стойчев.

"Категорично не ги виждам в следващия парламент. Виждате колко силни алтернативи в момента има, които социолозите мерят с доста солидни шансове да влязат в парламента, което минимизира допълнително опитите на господин Цветанов да направи нещо работещо. Да тръгнеш по пистата на това да атакуваш ГЕРБ е непродуктивно в неговата ситуация, защото хората не са с толкова къса памет, той до онзи ден беше там основно действащо лице, сега изведнъж се обръща срещу собственото си семейство. Не смятам това за добра стратегия. Ако някой не иска или иска да гласува анти ГЕРБ, има достатъчно алтернативи - Слави Трифонов, Мая Манолова, "Демократична България" - с реални шансове да влязат в Народното събрание, за да ходи да подкрепя Цветанов. Аз не виждам такова основание".

Решението дали ще има предсрочни избори не се диктува от улицата, а от Бойко Борисов, коментира още Стойчо Стойчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена