В Литва започна военно учение с участието на 950 войници от НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/9016483 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

На фона на политическото напрежение в съседна Беларус в Литва днес започна двуседмично военно учение с участието на близо 950 военнослужещи от 10 страни от НАТО, предаде ДПА.

Наред с литовските войски в учението за противовъздушна отбрана, под название "Тобрук Легаси 20", се включват военни подразделения от Франция, Полша и САЩ, съобщи литовската армия.

Целта на маневрите, които по график трябва да продължат до 25 септември, е да се подобри сътрудничеството между въоръжените сили на страните от НАТО в наземната противовъздушна отбрана, предава БТА. 

За тази цел съюзниците временно са разположили няколко системи за противовъздушна отбрана в Литва.

Учението "не е свързано с никакви актуални събития в региона", се казва в съобщение на командването на силите на САЩ в Европа.

Маневрите обаче протичат на фона на продължаващи масови протести в Беларус срещу избирането на президента Александър Лукашенко на спорни избори в началото на август.

Нови подразделения на американската армия наскоро пристигнаха в Литва за няколко военни учения, планирани за есента.

Лукашенко обвинява НАТО, че разполага войски по границата с Беларус. Алиансът отхвърля тези твърдения, отбелязва ДПА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него