Скандали в Гърция за маски в клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9016662 www.24chasa.bg
Дете прегръща майка си в Атина в първия учебен ден под погледа на учителка с маска. СНИМКА: РОЙТЕРС

Родители отказват децата да ги носят

Напрежение и скандали избухнаха при откриването на учебната година в Гърция заради отказа на родители децата им да носят маски, съобщи тв "Скай". Носенето им в училищата е

задължително

във всички

помещения,

включително в класните стаи.

В основно училище в Патра четирима ученици не били допуснати да влязат, защото родителите им не се съгласили децата им да сложат маски. Те заявили, че ще продължат с тази тактика всеки ден, защото не вярват на предписанията на епидемиолозите.

Баща от Солун казал пред ,,Скай", че “ако трябва, детето ми няма да посещава часовете цяла година”. За подобни случаи се съобщава и от Крит. Много родители отказват да изпратят децата си на училище и казват, че ще ги оставят вкъщи колкото трябва.

2 800 000 ученици влязоха в класните стаи в понеделник и в Румъния, като там властите определиха 3 сценария за провеждане на учебния процес в условията на пандемия. Според министъра на образованието Моника Анисие 12 423 учебни заведения ще работят при “зелен сценарий”, 4915 - при “жълт сценарий”, а 263 - при “червен сценарий”. Зеленият предвижда присъствието на всички ученици в клас. Той се прилага, ако по-малко от един на 1000 жители в района е заразен с COVID-19. Жълтият предвижда на училище да ходят всички деца от предучилищните и първите класове, както и от завършващите - съответно 8-и и 12-и клас, а останалите - на ротационен принцип през една или две седмици. Този сценарий се прилага в населените места, където заразените са между 1 и 3 на 1000 жители. Червеният сценарий се отнася за селища, където заразените са над 3 на 1000 жители. Там обучението ще е изцяло онлайн.

След 6 месеца пауза - най-дългата в Европа - училищата отвориха и в Италия. Това е изпитание за организаторските умения на правителството, за нервите на учителите и за самоконтрола на превъзбудените от вълнение ученици, посочва Ройтерс. 5,6 млн. ученици седнаха на чиновете си в понеделник в 13 области на страната. Останалите 7 области отложиха началото на учебната година за следващата седмица. Хиляди позиции за учители обаче остават незаети, а освен това в Италия повечето преподаватели са над 50 г., което ги излага на голям риск от инфекции.

В понеделник СЗО отчете рекорд на заразени в света за денонощие - почти 308 000 души. Организацията предупреди, че се очаква повишаване на смъртността през октомври и ноември. В Източна Ява, Индонезия, властите прилагат оригинално наказание срещу онези,

които отказват

да носят маски

- пращат ги да

копаят гробове

за жертвите на коронавируса.

Междувременно Израел стана първата страна, която въвежда повторно пълна национална карантина. Изолацията ще продължи 3 седмици, като се започне от 18 септември и ще засегне празнуването на най-големия еврейски празник Йом Кипур. Мярката предизвика гнева на жителите, които ще имат право да излизат само до хранителните магазини и аптеките и да не се отдалечават на повече от 500 м от дома си. Училищата затварят за 2 седмици, както и всички ресторанти, хотели и спортни съоръжения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"