Около 300 деца започват годината дистанционно, 700 000 ще са в клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9016792 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Родители срещу маските - вредели на здравето и скривали усмивките.

Министър Вълчев: Режимът у нас е най-либералният

2400 училища със 700 хиляди ученици в цялата страна, сред които около 59 хил. първокласници, са готови за първия звънец. Около 300 деца по желание на техните родители ще започнат учебната година дистанционно. Това съобщи вчера в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев, който заедно със земеделския министър Десислава Танева присъства на откриването на новата учебна година в Тракийския университет.

У дома остават деца, които успешно са учили дистанционно през пролетта и са получили разрешение от регионалните инспекторати. Отделно право на това имат и учениците с хронични заболявания и съответния медицински документ.

Грипните ваканции вече няма да са изгубено време, а ще се използват за обучение в електронна среда, напомни Вълчев.

Докато той беше в Стара Загора, група родители се събраха под прозорците на МОН да протестират срещу задължителните маски в коридорите и фоайетата в училище. Това може да доведе до дихателни и алергични проблеми, настояха те. Носенето им щяло да предизвика стрес върху психиката на децата, а и най-важното - да скрие усмивките. Освен това маските в продажба нямали евростандарт и не били клинично изследвани. Може би ги дразни смехът на детето, затова искат да са с парцали, изяви се Милко Божанков от организацията “Български род, обединен за децата” (БРОД).

Протестъри от демонстрациите срещу правителството се присъединиха към недоволните родители в Пловдив. 20-ина души се събраха вчера пред просветния инспекторат там. Училището е за учене, а не за всяване на психоза, обясни мотивите си Денка Арабаджийска, чиято дъщеря е 9-класничка. Децата щели да се тревожат, че са загубили маските или са ги забравили вкъщи.

Ромският лидер от Монтана Веселин Лаков пък предупреди: “Променете тези указания или ще държим децата си у дома.” Днес той пращал своето на училище, но иска писмена гаранция, че ще му го върнат здраво, и забранява на персонала да го изолира, ако има треска.

Българският режим е сред най-либералните. Учениците няма да носят маски в класните стаи и навън, а само в общите помещения, т.е. около половин час на ден, отговори на протестите министър Вълчев. Той повече се притеснявал за тези, които всеки ден пътуват до и от училище, но и там нещата не били толкова страшни, колкото някои се опитвали да ги представят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"