Комисията на Цацаров търси 11 млн. лв. от Весо Брадата, 6 млн. от Бирмите, 3 млн. от съдружник на Прокопиев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9016820 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров

Тя е внесла искове за 53 млн. лв. в различни съдилища в страната само за месец и половина

Искове за отнемане на имущество за близо 53 млн. лв. от приближени до Васил Божков, Миню Стайков, Иво Прокопиев, Ветко и Маринела Арабаджиеви и Цветан Василев е внесла антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров само за месец и половина.

От 15 юли до 31 август Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото име на институцията, е провела шест заседания. На тях било решено да се внесат искове срещу Веселин Денков - Весо Брадата, баща и синове Станоеви, известни като Бирмите, адвоката на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, съдружника на издателя Иво Прокопиев - Константин Ненов, счетоводителката, близка до Арабаджиеви - Ромелия Кирилова.

Искове има и срещу още няколко човека, един от тях близък до Димитър Желязков - Митьо Очите.

Претенцията спрямо ресторантьора Веселин Денков - Весо Брадата или Весо Воденицата, е на стойност 11  686  736 лв. Тя е за отнемане на 7 имота. Проверката за съответствие между доходите и имуществото му е направена, след като той се сдоби в обвинение, че е

принудил Станка

Марангозова,

убита през

октомври

2019 г., да поеме

имуществено

задължение

Преди дни Весо Брадата стана обвиняем и за участие в група за лихварство, ръководена от Ивайло Георгиев - Пифа. Твърди се, че Весо Брадата е близък до Васил Божков.

Пак на 15 юли е решено да се внесе и иск за отнемане на 81 хил. лв. срещу адвоката на бившия собственик на КТБ Цветан Василев - Лазар Карадалиев. Той доскоро беше в ареста по обвинение за участие в група за пране на пари. 

В Софийския градски съд е подаден и иск срещу още един доверен човек на Василев - Здравко Босаков. От него се търсят 888  505 лв. Той е обвинен, че през 2013 г. извършил финансови операции с пари, за които предполагал, че са от престъпление. Прането на пари било извършено по поръчка на банкера, който се укрива в Белград от 2014 г. В иска на КПКОНПИ пред съда се претендира за стойността на автомобил “Тойота Ленд Крузър”, апартамент в София, масивна двуетажна пристройка в пазарджишкото с. Славовица, дружествени дялове и суми от банкови сметки.

В окръжния съд в Бургас пък са подадени документи за конфискация на имущество на стойност 3 798 750 от Алекси Трифонов, участник в престъпна група с лидер Миню Стайков. Трифонов е обвинен, че от 2009 до 2018 г. държал цигари без бандерол.

На 29 юли КПКОНПИ е внесла искове срещу Евлоги Станоев - Голямата Бирма и синовете му Антон - Средната Бирма, и Георги - Малката Бирма. От бащата се търси имане на стойност 4  014  831 лв. Цената е формирана от дружествени дялове, недвижими имоти и от пари в банкови сметки.

Искът срещу по-големия му син Антон Станоев е на стойност 1  087  864 лв. Сумата е от дялове във фирмите “Джи Пи Груп-2010”, “Веджитейбълс”, “Фишленд България” и още няколко фирми, недвижими имоти, банкови влогове, складове, ниви, както и паричната равностойност на два мерцедеса и ауди.

От Георги Станоев - Малката Бирма се търсят 370  026 лв. Претендира се за отнемане на дружествени дялове, земи, както и пазарната стойност на

“Мини Купър”,

“Ленд Роувър

Рейндж”,

“Порше Кайен”,

“Мерцедес”

Бирмите са обвинени за участие в престъпна група за разпространение на акцизни стоки без бандерол и за пране на пари.

Комисията търси имущество на стойност 624 680 лв. и от техния приближен Любомир Иванов. Той е обвинен за участие в престъпната група, която през 2018 г. е държала и разпространявала акцизни стоки без бандерол и за пране на пари.

На 17 август КПКОНПИ е внесла иск срещу Константин Ненов, обвинен, че като член на Съвета на директорите на “Алфа Финанс Холдинг” АД през 2012 г. е преобразувал акции чрез покупко-продажба в сговор с Иво Прокопиев и Иван Ненков. Искът е в размер на 3  145  330 лв.

Във Видинския окръжен съд комисията е внесла иск срещу счетоводителката Ромелия Кирилова. Той е на стойност 4  125  398 лв. Според прокуратурата през 2017 и 2018 г. тя е

участвала в

престъпна

група с Ветко

и Маринела

Арабаджиеви

за неплащане на данъци и пране на пари.

Срещу близкия до Димитър Желязков - Митьо Очите - Радослав Николов, има иск в окръжния съд в Бургас. Той е в размер на 203  161 лв. Николов е обвинен от за участие в групата на несебърския бос.

В края на август КПКОНПИ е поискала Софийският градски съд да отнеме имущество на стойност 4  756  740 лв. и от Петър Петров. Той е разследван, че през 2008 и 2009 г. е използвал фалшива банкова гаранция, за да присвои крупна сума по договор между община Карлово и фирма изпълнител на реконструкция на тръбопровод от помпена станция.

Предстои делата да бъдат насрочени в съда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"