Румяна Коларова: Посланията на протеста стават много близки до популистките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9017209 www.24chasa.bg
Политологът проф. Румяна Коларова СНИМКА: Архив

Посланията на протеста стават много близки до популистките. Това каза политологът проф. Румяна Коларова пред Фокус.

„Две са основните характеристики на популистките партии и движения. Едното е, че са срещу статуквото – значи са срещу политическата класа, което е ясното послание на протеста. Второто е, че са антикорупционни. Как се бориш срещу корупцията в една държава без да бъдеш популист? С разследване и конкретни факти“, коментира тя.

"Ако трябва да се борим срещу недемократичните и нетолерантни управления, то не трябва да го правим по недемократичен и нетолерантен начин", каза още проф. Коларова.

Протестите не гарантират, че когато дойдат на власт други и те няма да потънат в корупционни практики, добави професорът.

По думите й голяма част от младите и образовани хора в България са пролетаризирани.

Това се дължи на факта, че те не могат да получат реализация, обясни тя.

„Това допълнително ги мобилизира, генерира гняв, нетърпимост и нетолерантно отношение към сегашната система. Пълно отричане. Образователният балон който наблюдаване в българското висше образование и срещу което МОН има последователна политика, характеризира и Западна Европа. Това допълнително създава неудовлетворение, безпокойство и неориентираност на младите и образовани хора. Те не могат да намерят реализация тук. Истината е, че те не могат да компенсират разхода на житейско време, защото някои са следвали по 10 г., други са теглили заеми, които не могат да върнат тук, а на Запад не могат да се реализират заради кризата“, коментира професорът.

Проф. Румяна Коларова обясни, че това е лявата социална основа на протестите, за което десните партии трябва да потърсят решение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"