Сърбия увеличава минималната заплата с 6,6% от следващата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9017816 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От следващата година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена с 6,6 процента, съобщава в. "Вечерне новости", като отбелязва, че синдикатите и работодателите не са постигнали споразумение и затова размерът на минималната заплата е определен от правителството и ще бъде утвърден на следващото му заседание. Вместо досегашните 30 022 динара тя ще бъде 32 126 динара /255 - 273 евро/. Изданието отбелязва, че синдикатите са настоявали минималната заплата да бъде съобразена с минималната потребителска кошница, която в момента е около 38 000 динара, докато работодателите държали всяко увеличение да е обусловено с облекчения при плащането на данъци и осигуровки. Вестникът съобщава също, че от 1 януари 2021 г. и пенсиите ще бъдат увеличени с 5,9 процента, предава БТА.

Сърбия и босненската Република Сръбска от днес ще отбелязват нов празник - Ден на сръбското единство, свободата и националното знаме, пише в. "Блиц". По този повод днес най-важните улици в Белград ще бъдат окичени с 4000 сръбски знамена, а няколко моста и сгради ще бъдат осветени в цветовете на знамето. Празникът ще се отбелязва всяка година в памет на пробива на Солунския фронт през 1918 г. по време на Първата световна война. Честването на този празник е договорено на среща на ръководствата на Сърбия и Република Сръбска в края на август.

От Специалния съд в Хага за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово /АОК/ са "изтекли" 4000 досиета, пише в. "Политика". Бившият сръбски прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич казва, че сред изтеклите документи е и неговата преписка с главния прокурор за специални разследвания на ЕС Клинт Уилямс. Той не оспорва автентичността й, но смята, че документите са попаднали в ръцете на бивши членове на АОК, които са ги публикували с цел да заплашват свидетели. "Това е типично за членовете на АОК. Първо предупреждават свидетелите, после се опитват да ги подкупят, а след това ги заплашват със смърт", казва Вукчевич за "Политика". Според експерти изтичането на информация е може би един от опитите престъпленията на АОК да бъдат потулени и да се избегнат съдебните процеси. "Политика" посочва, че за работата на Специалния съд не се знае почти нищо, освен че прокуратурата е разпитала неколкостотин свидетели, главно бивши членове на АОК, и сега се чака обявяването на първите обвинения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена