"Ню Йорк таймс": Тръмп отново отхвърля науката. Байдън: Климатичен подпалвач

https://www.24chasa.bg/novini/article/9017960 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

"Опустошителните пожари в западната част на САЩ вкараха глобалното затопляне в кампанията за президентските избори", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Кандидатът на демократите Джо Байдън разкритикува остро президента републиканец Доналд Тръмп за политиката му в областта на околната среда по повод продължаващите горски пожари в западната част на САЩ, след като държавният глава оспори научния консенсус, че климатичните промени са една от основните причини за тези опустошителни природни бедствия, пише американският ежедневник, цитиран от БТА.

В реч в щата Делауер Байдън заяви, че глобалното затопляне оказва влияние на горските пожари и ураганите, които белязаха края на това лято, и че това е проблем, който изисква "действия, а не отричане".

ДЖО БАЙДЪН Снимка: Ройтерс
ДЖО БАЙДЪН Снимка: Ройтерс

В Калифорния Тръмп хвърли вината за пожарите на лошото управление на горския фонд и отхвърли предупрежденията, че предизвиканото от човешка дейност глобално затопляне ще предизвиква всяка година такива унищожителни пожари.

Тези отразяващи противоположни тези изказвания вкараха проблема за климатичните промени в президентската кампания, която беше доминирана от пандемията от коронавируса, икономическия спад, протестите за расова справедливост и въпроси кой от двамата кандидати има нужните лидерски качества. Затоплянето на планетата и влиянието му върху ежедневието обаче вече трудно може да се пренебрегне, на фона на изгорелите милиони акри в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон, довели до десетки жертви, десетки хиляди евакуирани и димна токсична мараня, която закрива слънцето, отбелязва "Вашингтон пост".

"Тръмп отново отхвърля науката, Байдън го нарича "климатичен подпалвач", гласи заглавието на друг американски вестник - "Ню Йорк таймс".

Президентът на САЩ посети Калифорния, след като седмици наред запази мълчание за горските пожари и обвини за кризата лошото управление на горите, а не климатичните промени. "Не мисля, че науката знае" какво се случва, каза той.

Словесният двубой изложи на показ ярките различия между двамата кандидати - действащият президент, който отдавна критикува климатичните промени като "шашма" и ограничи регулациите в областта на околната среда, и неговият съперник, който призовава за енергична кампания за съкращаване на емисиите парникови газове, които са обвинявани за все по-екстремните метеорологични явления.

Някои специалисти по околната среда казаха, че Тръмп е прав да критикува управлението на горския фонд, но според тях това не трябва да е оправдание да се отрича науката за климата и да не се предприемат действия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Климатичната криза и рекордните горски пожари в западната част на САЩ си пробиха път в президентската кампания, като Джо Байдън нарече Доналд Тръмп "климатичен подпалвач", а Тръмп невярно заяви, че планетата "ще започне да се охлажда" и че научните изводи все още са несигурни, пише в. "Гардиън".

Липсата на управление на горския фонд наистина влошава положението с пожарите, но породеното от климатичните промени горещо и сухо време е сред главните фактори за тези природни бедствия, отбелязва британският вестник.

Реакциите на двамата кандидати илюстрират значението на президентските избори в САЩ през ноември за определяне на насоката на глобалните действия за климата.

Ако Байдън спечели, Съединените щати отново ще се ангажират да се борят с глобалното затопляне, което потенциално може да насърчи повече усилия от останалия свят. Мащабите и скоростта на реакцията на Байдън ще зависят до голяма степен от Конгреса и може да бъдат спънати от колебанието му да призове за бърз край на използването на изкопаеми горива, но той е обещал климатът да е сред основните му приоритети.

Ако Тръмп спечели, той ще продължи да подкрепя изкопаемите горива, да намалява екологичните норми и да помага на индустрията да се съревновава с екологично чистите предприятия, отбелязва "Гардиън".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него