"168 часа": Дразнител или спасител е доц. Мангъров

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020025 www.24chasa.bg
Доц. Атанас Мангъров

Учителят, който ме попита как спя след смъртта на сем. Вакльови, има странна философия за заразата. По-голяма глупост не бях чувал

Когато осъзнах, че съм преглеждал болни от COVID-19, се изплаших и получих паникатака

Носенето на маски от децата в училищата е извращение, а изолационните стаи - безумие

Още от появата на коронавируса у нас инфекционистът и педиатър доц. Атанас Мангъров се открои от гилдията със своята различна гледна точка. Това успя да му спечели немалко врагове. Някои стигат дотам, че го обвиняват за смъртта на българските медици. Той обаче продължава да смята, че COVID-19 е преувеличена трагедия.

- Доц. Мангъров, преди дни учителят Петър Велков ви обвини, че не лекувате пациенти с COVID-19, за да говорите нелепи неща, и попита как спите нощем след смъртта на лекарите от сем. Вакльови. Как приехте това?

- Много странно ми стана, защото това е човек, който не разбира за какво става дума. Той е учител и иска да спасява животи, като си стои вкъщи. Всичко трябва да бъде затворено, да не се ходи на работа и на училище, за да сме живи. Това е най-безумното нещо, което съм чувал. Починалите лекари не са били на т.нар. първа линия, те са се заразили така, както всеки друг човек би могъл да го направи. Всеки доктор, който преглежда каквито и да е болни хора, е в пряка опасност, а тези, които са в COVID отделенията знаят, че трябва да се пазят и това е част от работата им. Разберете, че

няма как да се скрием от това нещо

Всеки трябва да спазва елементарна хигиена, която се учи още в детската градина. Този учител въобще не е прав. Хубаво е да си мислиш, че носиш цялата отговорност на света на плещите си, но това не е така. Да си стоиш вкъщи, да се молиш и така да спасяваш животи... по-голяма глупост от това не съм чувал.

- Много хора в момента се притесняват от началото на учебната година, а вие яростно защитавате отварянето на училищата и присъствието. Защо?

- Ние трябва да се върнем към нормалния ритъм на живот. Повече от половин година вирусът вече е в България, а в света е от края на 2019 г. За цялото това време вече трябва да сме наясно с какво си имаме работа. Когато си направим една равносметка, се оказва, че за този период от коронавирус са починали толкова хора, колкото са загинали от автомобилни катастрофи. Никой обаче не иска да спре транспорта и трафика, нали? С цялото ми уважение към всички. Ако ние продължим да си стоим вкъщи, криейки се, неработейки, това няма да ни доведе доникъде.

- Много родители обаче се страхуват да пуснат децата си в класната стая заради поява на огнище или по-лошо - смърт на учител?

- Какво се случва всяка година, когато върлува типичната за сезона грипна епидемия? Във всяко училище има хора, които се разболяват от грип. Децата по-често, но има и случаи, в които и учителите се заразяват и когато имат и придружаващи заболявания, може да се случи нещо по-лошо, но това е част от живота. Ние не можем вечно да се крием. Това е като природно бедствие. Голямо нещастие сполетя човечеството, но не се случва за първи път в историята, а не е и за последен. Само че хората не са се затрили, нали?

За мен няма никаква логика да се правят изолационни стаи в училищата или децата да носят маски. Представете си, че в третия час учителката установява, че едно от децата кашля, повръща, има температура. То веднага ще бъде отделено, но в това няма да има никакъв смисъл, защото то вече е било с целия си клас, освен това трябва да се вземе предвид, че един човек е заразен два дни преди да се появят клиничните симптоми. Съответно това е безумно.

Не подкрепям и носенето на маски,

особено от децата... това е извращение. Каквото и да се говори, маските не могат да ограничат малките аерозолни частици, които летят далеч и се разпространяват навсякъде по въздуха. Те ще носят пред устата си един мръсен парцал.

Обикновено хирургическите маски трябва да се сменят на всеки два часа, това няма как да се случи в училище. Аз нося маска само защото има такова нареждане и има опасност да ме глобят. Когато човек диша през маската, цялата флора, която е в устната кухина, се набива в тъканта на маската и понеже там се кондензира влагата от дъха, се получава една мокра смес от микроби и слюнка. Когато тя изсъхне,

всички тези микроби се вдишват,

като се създават условия за по-тежки респираторни инфекции.

Не знам защо всички забравиха, че първоначално през януари и февруари в рекламни филмчета на СЗО се препоръчваше да не се носят маски, защото са вредни. След това изведнъж всичко се обърна и те станаха задължителни.

Защо през пролетта доц. Мангъров каза, че вирусът ще изчезне, има ли последствия за него от острите му изказвания и какво прави през свободното си време, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата