България успешно продаде дълг за 2,5 млрд. евро (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020377 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Четири банки ще пласират две емисии облигации

България планира да събере 2 милиарда евро чрез световните облигационни пазари. Очаква се процедурата по предлагането на книжата да започне във вторник,15 септември. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

В публикацията се посочва още, че в понеделник са били проведени разговори с инвеститори да бъдат предложени две емисии - 10-годишни и 30-годишни облигации.

Финансовият министър Кирил Ананиев засега не е коментирал публично темата. Пред „24 часа“ от финансовото министерство не потвърждават, но и не отричат новината.

За увеличаване тавана на дълга с 2 милиарда евро финансовото министерство получи съгласието на парламента. През май, тогавашният финансов министър Владислав Горанов съобщи, че ще се чакат по-добри пазарни условия. Той посочи и избраните банки, които да управляват пласирането на новия дълг - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit.

Според финансови експерти, с новия дълг ще бъде покрит бюджетния дефицит, който най-вероятно ще бъде около 3,5 млрд. лв. Остатъкът ще осигури ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от пандемията.

По-късно във вторник вечерта стана ясно, че емисията облигации е пласирана успешно на международните пазари. Заради големия интерес и добрите лихвени условия е решено да се продадат книжа за 2,5 млрд. евро вместо предварително обявените 2 млрд., съобщи “Капитал”.

Интересът е бил толкова висок, че заявките от инвеститори са били за 7,5 млрд. евро.

Постигната доходност за 10-годишните облигации е 0,4%, а за 30-годишните е 1,48%, което се смята за много изгодно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"