Епидемичният 15.IХ. – уроци навън, обяд на чина, термометър на входа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020420 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев поздравява децата от училище “Св. св. Кирил и Методий” в Николаево. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ


Министър Вълчев очаква родителите да се откажат от протеста срещу маските, децата са с тях 30 минути

Иновативни мерки срещу COVID-19 въвеждат училищата, стана ясно при първия звънец.

Родители се радват на децата си зад оградата на столичното 18-о СУ “Уилям Гладстон”.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Родители се радват на децата си зад оградата на столичното 18-о СУ “Уилям Гладстон”. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Много столични училища организират част от уроците на двора, докато позволява времето. Родители и учители вече организират осигуряването на сгъваеми

Родители снимат децата си в Италианския лицей в “Горна баня”.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Родители снимат децата си в Италианския лицей в “Горна баня”. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

рибарски

столчета

През това време класната стая ще се дезинфекцира.

Храненето също може да е навън или на чина, научиха вчера родители, обезпокоени от евентуално струпване на деца в столовете. Масово се минава на кетъринг, само най-малките ще бъдат водени за обяд в училищните трапезарии.

Заниманията по интереси засега не се подновяват - танци, спорт и пр. на територията на училищата.

Термокамери има в по-големите училища, а по-малките залагат на термометри за сутрешния филтър, стана ясно още в първия учебен ден.

Министърът на образованието Красимир Вълчев избра да го сподели с децата от основно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Николаево. Близо 90% от тях са билингви - българският не им е майчин език. Първокласниците са 46, те чинно бяха приготвили маските си още на тържеството в двора.

“Родителите ще се убедят, че децата слагат маски в училище за много кратко - едва по половин час на ден, докато са в общите помещения, и това не е проблем за тях. Очаквам протестът срещу маските да заглъхне от само себе си”, коментира министърът.

Първия му учебен ден като първолак също е бил в Старозагорско - във Второ ОУ “Христо Ботев” в Гълъбово. Вълчев изпрати по кореспондента на “24 часа” поздрави на учителката си там Донка Комитова.

Нетрадиционно откриване на учебната година пък организираха учители, родители и учениците от 3 “б” клас на ОУ “Св. Паисий Хилендарски” в Елхово. “Решихме, вместо децата да купуват цветя, които живеят кратко,

да купят по една

книга за класа,

защото писаното слово е вечно. Тя ще е за библиотеката на класа, а когато преминат в 5-и клас, ще ги подарим на първокласниците”, каза класната ръководителка Нивелина Василева.

Първият звънец удари и за 30 първокласници зад решетките. Тази година

986 затворници

сядат на чина,

или над 15% от общо 6443 лишени от свобода. Те ще учат присъствено, в коридорите ще ходят с маски, в класните стаи ще ги свалят, а при карантина всеки ще учи дистанционно от килията си. Понеже мобилните устройства и интернетът са забранени, учителите ще им изпращат принтирани тестове и упражнения. 30 са зрелостниците зад решетките, а най-много са учениците в софийските затвори - 232.

Благослов към всички деца и учители отправи патриарх Неофит. (24часа)

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември