НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Цветелин вярва, че с новите технологии ще направи откритие, което ще помогне на много хора

- Абитуриентът от природо-математическата гимназия в Монтана ще учи във факултета по математика и информатика в СУ

- Той бе едновременно и ученик, и лектор в школа по програмиране, бори се да направи своя в родния си град

“Винаги съм смятал, че докато човек има цел в живота, ще има и път. Гледам на моя път напред като на път към бъдещето. Моята цел е да направя света по-добър за бъдещите поколения. Имам афинитет към по-напредничавите технологии. Вярвам, че съм способен да направя откритие, което ще помогне на много хора.

Искам да достигна границите на възможното и да превърна научнофантастичните филми в исторически.”

Това разказва отличникът от природо-математическата гимназия в Монтана Цветелин Цецков. Той вече е студент във факултета по математика и информатика в СУ “Св. Кл. Охридски”.

“В последните години се боря, за да създам школа за програмисти в Монтана. Това да бъде място както за развиване на млади таланти, така и за преквалифициране на вече завършили. Виждам потенциал у хората и смятам, че това е напълно постижимо с достатъчно подкрепа. Минал съм по същия път и смятам, че мога да помогна на други да го извървят. Това липсва в града ни, а технологиите са нашето бъдеще и трябва да се инвестира в тази насока”, планира Цветелин.

Той бе едновременно и ученик, и лектор в школата по програмиране “Телериг”, затова ще направи своя школа.

Проектът, с който

се гордее

най-много,

е симулация на квантов компютър Simulation-Q. Такава машина съществува само в лабораториите към този момент. “Със симулацията всеки може да си “поиграе” с подобен компютър. Всъщност квантовият компютър е бъдещето на изчисленията, така че е много важно още отсега да имаме представа и дори интуиция как работи. Принципът на работа на квантовия компютър не е подобен на нищо, с което сме работили досега, но съм убеден, че ще овладеем и тази технология”, смята Цветелин. С този проект става лауреат на националната олимпиада.

“Не мога да кажа, че беше лесно, нито пък, че не коства много работа. Още повече че още при проектирането реших да не използвам чужди разработки, което означава, че трябваше да напиша всичко от нулата. Развих се много. Смятам, че този проект е върхът на работата ми до този момент. Но има още много работа, докато стане готов продукт”, споделя Цветелин,

Във всички проекти играел роля на цял IT екип - от писането на документация до тестването.

От 3 г. е редовен участник на есенния турнир по информационни технологии “Джон Атанасов”. Печели трето и първо място.

От конференциите на Ученическия институт по математика и информатика винаги се е връщал с множество грамоти за отлично и много добро представяне. Има и награда за най-добър практически проект на международния ученически научен фестивал Fission 2019 - състезание за ученици, които се интересуват от наука.

На Fission

се представил

с език за

програмиране,

сэпециално проектиран да бъде както лесен за учене и преподаване, така и достатъчно мощен, за да може да се правят всякакви проекти. За този проект, както и със симулацията на квантов компютър, изчел много научна и техническа литература.

“Класирането ми в университета бе плод на многогодишен труд. Имах възможността от националната олимпиада по информационни технологии, където станах лауреат. Това е

златен билет

за всяка

специалност,

в която се кандидатства с математика. Разковничето е не само много труд, а невъобразимо много труд и безсънни нощи. Често се е случвало през деня в училището, а през нощта пиша код за проектите за състезанията.”

Момчето избира за себе си професията софтуерен разработчик. Не поради широко разпространения факт, че е добре платено, а защото е като изкуство. Чувства писането на код и дизайн на алгоритми като творчески процес.

Благодарен е на своите учители - Иванка Николова, класен ръководител от V до VII клас, която определя като родител, не като учител, определя, Стефчо Наков, който с нестандартния си стил на преподаване му показва света на математиката от една по-различна гледна точка, Илиян Ценков, учител по информатика и информационни технологии, математичката Дора Стоянова - заради нея е човекът, който е днес.

Цветелин има сестра Гергана, която сега е в трети клас.

“Помагах ѝ

по време на

дистанционното

обучение

С нея се върнах 10 години назад и преосмислих ролята на учителя”, казва гордо братът.

“Чувствам се гражданин на света. Вече почти няма човек, с когото да не можем да се свържем чрез новите технологии. Заради коронавируса не успях да реализирам едно дълго планувано пътуване в сърцето на ренесансова Европа - Италия, но затова пък имам повече време да го премисля напълно”, разказва Цветелин.

Той цени уроците по етика и философия. Казва, че е

привърженик на

рационализма

на Декарт

В детството си прекарвал свободното си време в четене. Сега се гордее, че чете английската литература в оригинал.

“Харесвам всякаква музика, но предпочитам малко по-старите, доказали се с времето и дори останали в историята - Еминем, Майкъл Джексън, Тупак, Франк Синатра, баладите на Metallica и Guns and roses, “Щурците”, допълва момчето.

Автор на статията

Камелия Александрова Камелия Александрова


Споделете статията

Четете още