Гебрев отровен с диетил фосфонат, веществото блокира нервната система (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020532 www.24chasa.bg
Емилиян Гебрев бе отровен през 2015 г. СНИМКА: “РОЙТЕРС”

Прокуратурата не е прекратявала разследването

С фосфороорганичното съединение диетил фосфонат, познато и като депа, е бил отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, като се позоваха на експертиза на Финландския институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия “Верифин”.

Лабораторията е сертифицирана от Организацията за забрана на химическо оръжие. Българската прокуратура е търсила помощ от нея, съобщават от държавното обвинение. Така те опровергаха Гебрев, който преди дни заяви, че подобна помощ не е искана.

Депата действа върху нервната система и я парализира. Веществото е най-смъртоносно прието през устата. Първоначално имаше съмнения, че отровата е била в руколата, която Гебрев ял. После се изясни, че веществото е било върху дръжката на колата му. “Депата не е силно трансдермално (през кожата - бел. ред.). Най-вероятно Гебрев е пипнал устата си с ръката, с която е хванал дръжката”, каза за “24 часа” съдебен медик.

Със съобщението си прокуратурата изясни, че Гебрев не е бил отровен с новичок. Самоят той изрази такива съмнения още през 2018 г., когато бе покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Малко след като и опозиционерът Алексей Навални бе отровен с новичок, Гебрев отново намери прилики между случаите.

И той като Навални изпадна в кома, но оживя. Заедно с Гебрев бяха отровени и синът му Христо и Валентин Тахчиев, близък до оръжейния бизнесмен. След дълго разследване прокуратурата обвини задочно трима агенти на ГРУ - Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов. Те влезли в България с различни полети до летище “София” на 15 февруари 2015. Използвали фалшиви самоличности. Горшков се представи за Егор Гордиенко, Павлов - за Сергей Лютенко, а Федоров - за Денис Сергеев. Тримата не са открити и са обявени за издирване.

Заради липсата им прокуратурата е спряла, а не е прекратила производството. Така то може да бъде възобновено при откриването им. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември