Цени замръзнаха през август, няма инфлация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9020983 www.24chasa.bg

Алкохолът поскъпва едновременно с намалението на ДДС за него в заведенията

През август националната статистика отчете нулева инфлация на месечна база, а годишната т.е. от август м.г. досега падна на 1,2%.

При средногодишната - от септември 2019 до август 2020 г. спрямо предходната една година, също е отчетено намаление и тя вече е 2,5%. Изискването за допускане в еврозоната е именно тази инфлация да не е с повече от 1,5% по-висока от инфлацията в трите държави с най-нисък индекс на цените в еврозоната и към момента България изпълнява това изискване.

Въпреки нулевото нарастване на цените у нас на месечна база при някои групи стоки има леки движения. Например облеклата и обувките през август отново са поевтинели макар и само с 4%, за разлика от месеците март и април, когато цените им паднаха с по 60-70%.

За първи път от доста време има увеличение на транспортните разходи. То е 2,2% в сравнение с месец по-рано и се дължи почти изключително на поскъпналите с почти същия процент горива.

От 1 август с решение на парламента ДДС върху виното и бирата в заведенията бе намалено от 20 на 9%, също както бе направено за храната и безалкохолните напитки месец по-рано.

И по същия начин това не е довело до поевтиняване на сметките в заведения, а тъкмо обратното. Този път обаче поскъпването е само с 0,2% на месечна основа. Но то се случва на фона на поевтиняване с 0,6% на храните през същия месец, които все пак са основата на това, което се готви в ресторантите. Движенията на цените на останалите стоки и услуги има сезонен характер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември