Фон дер Лайен в речта си "За състоянието на съюза": Да създадем единен здравен съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/9021603 www.24chasa.bg
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен КАДЪР: Фейсбук/ Европейски парламент в България

В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски"

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представя визията си в първата си реч "За състоянието на съюза", която цели да даде насоки за бъдещето.

Всяка година през септември председателят на ЕК произнася своята реч пред Европарламента, в която се прави преглед на постигнатото през до момента и се представят приоритетите за следващите 12 месеца.

"В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци". С това започна речта си председателката на ЕК. Тя допълни, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация. "Един вирус провокира нашите ценности върху нашия модел, който поставя акцент на богатството, вместо на благосъстоянието. Видяхме колко е уязвима нашата система и нашите ценности". 

"Хората са готови за промяна и да тръгнат напред. Сега е време Европа да тръгне напред", каза още тя. 

"Днес ни се отдава възможност да осъществим промяната в своя воля, да подготвим общността си за утрешния свят, а не за за последствията от вчерашния".

"Несигурността, която породи пандемията, е все още тук. Трябва да се озовем на помощ на тези, които имат нужда от нас. Нашата пазарна икономика е хуманна и ни защитава от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората", каза още тя.

По думите й всяка страна работи, не жалейки  усилия да защити гражданите си. "Създадохме специални коридори за обмен на стоки, Европа върна гражданите си по страните им. Постигнахме това, без ЕК да разполага със специални правомощия.

"Нужен е да създадем единен европейски здравен съюз. За да се превърне в реалност предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината", добави председателката на ЕК. 

На масата трябва да бъде поставена темата за правомощията в здравеопазването, призова тя. "Трябва да извлечем и глобалните поуки. Ще свикам световна среща на върха в Италия за здравните въпроси".

Във връзка със заетостта в Съюза Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

"В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитания. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки  за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход", каза още тя.

"Минималните заплати  вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност - когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства", добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа.

"Нашите икономики са взаимосвързани. Единният пазар е средище на възможности. Трябва да се възползваме от свободите, на които държим като европейци, а пазарът осигурява това - благоденствие и защита от бедствията. Нека разтурим  всички бариери, нека облекчим бюрокрацията", призова тя.

По думите й ЕК ще предложи стратегия за бъдещето на Шенгенското пространство. "Въз основа на такъв пазар, европейската промишленост осигурява препитание за милиони. Темповете се ускоряват - когато конкуренцията търпи промени, ние не бива да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крака", каза още тя.

Според нея няма по-голяма необходимост от ускорение, когато става въпрос за бъдещето на планетата. "От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон - виждаме как природата се връща в нашето ежедневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият план за зелено преобразувание", обясни тя. 

"Можем и сме го показвали. Днес разполагаме с технологичните решения и по-голям опит, както и с повече капиталови средства. Все повече младежи настояват за тази промяна. Ангажирали сме се никой да не бъде изоставен в този преход. Наша отговорност е този план да бъде превърнат в дела. Постигането на тези показатели ще намали зависимостта ни от енергоизточници и ще бъдат създадени милиони работни места. Първо трябва да преработим цялото законодателство, защото става дума за модернизация на цялата икономика".

"Трябва да променим отношението си към природата. Идните поколения ще имат решаваща роля в процеса". 

Във връзка с цифровизацията и дигитализацията, Фон дер Лайен заяви, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху данните. "80% от индустриалните данни никога не се използват. Това е страхотно попиляване на ресурс. Трябва ни общо информационно пространство - например в енергетиката и здравеопазването", каза още тя. "40% от хората от селските райони нямат достъп до интернет. Свързаността е важна във всяко едно отношение. Само тогава можем да използваме потенциална на тези селски райони, а това означава използване на човешкия фактор", каза тя.

"Европа е решена да използва този преход, за да изградим света, в който живеем. Когато се разви кризата някои избраха изолацията, а Европа протегна ръка". 

"Национализмът на тема ваксина поставя в риск здравето на хората. Твърдо вярваме в силата на сътрудничеството с международните организации. Когато има силна СЗО сме готови да отликнем на различни болести и пандемии - необходимостта да се реформира системата никога не е била по-голяма. Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", заяви Фон дер Лайен в речта си в Европейския парламент за състоянието на съюза. 

По думите й Китай е системен опонент. "Имаме общи въпроси, свързани с промяната на климати, но очакваме Китай да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение". Лансираме различни системи на управление, като вярваме в универсалната ценност на демокрацията - човешките права". 

"ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора, които мирно се събраха на площад "Независимост" и знаем, че става въпрос за брутален отклик на правителството по отношение на несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. Тези, които искат близки връзки с Русия, трябва да кажа, че отравянето на Навални с модерна отрова не е единствен акт", каза тя. В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока. Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен "закон Магнитски". Мога да заявя, че ще дадем предложения", каза Фон дер Лайен.

"Турция е и винаги ще бъде важен съсед, но разликата помежду ни като че ли се увеличава. Да, домакин е на милиони бежанци, но това не оправдава опитите на сплашването на съседите й. Деескалацията в Източното Средиземноморие е от общ интерес. Отговаряйки на глобални събития, Европа трябва да усъвършенства съюзите си с наши партньори. Винаги ще ценим трансатлантическия съюз, който се основава върху ценности и история", обясни Фон дер Лайен.

"Бъдещето на Западните Балкани е в Европейският съюз - те са част от Европа. Те не са поредна спирка по "Пътя на коприната". Когато поех поста си, първото ми посещение бе при Африканския съюз, защото не сме само съседи, а естествени партньори. Африка е ключов партньор в света, в който искаме да живеем".

"Няма да спра да работя за равенство в съюза, защото да бъдеш себе си не е въпрос на идеология, а въпрос на идентичност, а това не може да се отнеме", каза тя, като допълни, че ЕК ще излезе със стратегия за засилване на правата на ЛГБТИ. "Ако си родител в една страна, значи си родител във всяка друга страна".