Съдии от Софийския районен съд протестират срещу единната информационна система (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9021769 www.24chasa.bg
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Снимка Архив

Съдии от Софийския районен съд протестират пред Висшия Съдебен съвет. А причината е новата единна информационна система на съдилищата, която е в процес на въвеждане. Това съобщи БНТ. 

Оказа се, че системата работи много бавно и затруднява работата на съдиите, включително има съдебни решения и дори споразумения, които не могат да влязат в сила, тъй като забавянето в работата възпрепятства дори тяхното елементарно разпечатване, за да може съдебният състав да подпише решението или споразумението, което е сключено.

Системата, която обединява всички над 17 работещи системи до момента, е направена така, че се преминава от един интерфейс в друг интерфейс, за да се извършат елементарни манипулации.

От Висшия съдебен съвет представляващият Боян Магдалинчев и правосъдният министър Десислава Ахладова признаха, че има проблеми със системата. Днес на заседанието си предстои ВСС да обсъди какво да се направи.

Ахладова е категорична, че съдиите трябва да бъдат чути.

Правосъдният министър е съгласна с предложението новата система за управление на делата да бъде внедрена в страната и веднага да бъде спряна, за да се отстранят проблеми до 18 декември.

Тя е запозната с притесненията на съдиите, част от които днес внесоха протестно писмо във ВСС. Тя допусна, че краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища.

Боян Магдаличнев е на мнение, че случилото се донякъде е очаквано, защото в новата единна система има 38 модула и допълни, че вече са направени постъпки за отстраняване на проблеми. Той заяви, че е готов да се срещне с всеки от съдиите, които имат затруднения със системата.

Съдията от районния съд в София Стою Згуров обясни, че е много трудно публикуването на съдени актове, отнема много време за обработка на документи. Той изрази мнение, че преработки на системата в гаранционния срок може и да не се случат. И настоя да има по-голяма работна група, в която да участват и магистрати, допълни БТА.

Адвокат Стефан Марчев от софийската адвокатска колегия е на мнение , че една неефективна система може да причини повече вреди, вместо ползи. И затова гласът на съдиите трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана системата. Няма как хората да получат бърза и адекватна услуга, ако една система не работи добре.

Най-вероятно системата ще бъде въведена така, както изискват правилата във всички съдилища, веднага след това ще бъде спряна. Целта е до края на годината всички несъвършенства в системата да бъдат отстранени и тя да заработи от 1 януари 2021 г. така както изисква законът, но по начин, който е удобен за съдиите и служителите в съдилищата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо