COVID мерки: Столично училище постави дезинфекциращи UV лампи във всяка класна стая

https://www.24chasa.bg/novini/article/9022150 www.24chasa.bg
Така изглеждат монтираните в класните стаи UV-C лампи. Снимка: АВТОРЪТ

С UV лампи за дезинфекция на въздуха и повърхностите, поставени във всички класни стаи и физкултурния салон, посрещнаха в първия учебен ден учениците от 28-о СУ „Алеко Константивно“ в София, съобщиха от учебното заведение. Мярката е взета с цел допълнително противодействие на разпространението на коронавируса.

Мотив за решението пък е, че при кашляне, кихане, а дори и при нормално говорене, вирусните частици, които се отделят, могат да живеят върху стоманени повърхности от 4 до 7 дни, а върху дърво, от каквото са направени чиновете, до 2 дни, за което е необходима допълнителна дезинфекция.

Поставените уреди са от ново поколение, чиято светлина излъчва с дължина на вълната 254 nm и убива 99,9% бактерии и вируси. Те не произвеждат озон, който в по-големи концентрации е опасен за здравето. Лампите работят с осветителни UV-C пури на световно признат производител, а всички дезинфекциращи уреди имат протоколи от изпитания, издадени от Националния център по заразни и паразитни болести, доказващи тяхната ефективност, обясниха от училището.

Решението за поставянето на дезинфекциращите лампи е взето още през юли, каза директорът на гимназията Станимира Стоева.

Ръководството на училището е преценило, че инвестицията си струва, не само поради ситуацията с COVID-19, но и заради сезонния грип, както и другите вирусни и бактериални инфекции, които са неизбежни при струпване на толкова деца и учители на едно място.

„След препоръка от лекар се свързахме с официалния дистрибутор, предлагащ иновативни лампи за UV-C дезинфекция. Получихме ценни консултации кой вид лампи да се монтират в класните стаи и кой вид за физкултурния салон и инсталацията на лампите вече е факт“, разказва Стоева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември