БСП чу грухтене в пленарната зала и помоли тези, които не могат да общуват, да напуснат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9022505 www.24chasa.bg
Крум Зарков СНИМКА: Николай Литов

Патриотите пък настояха червените да бъдат наказани

“Искам да ви обърна внимание, че в последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че вчера не пуснахте гражданското общество в комисията, и свършваща с грухтенията, които чуваме тук, за да не може да се говори. Следователно ние трябва да знаем има ли в тази страна още парламент, защото Народното събрание не е само нова зала. Парламентът е начин на общуване и който не го владее, моля да го напусне”.

С тези думи се обърна към депутатите червеният Крум Зарков след изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Причината бе, че през цялото време на изказването ѝ от залата се чуваха подвиквания и освирквания от страна на управляващите.

“Не знам дали чувате различните реплики, които се подхвърлят в залата. Не знам дали видяхте как реагират от залата, когато председателят на основната опозиционна партия говори. Не знам дали сте запознат с факта, че вчера в правната комисия не бяха допуснати участници и експерти от гражданското общество, а тези които бяха допуснати бяха прекъсвани и с тях се държаха по същия начин, по който и досега. И въобще искам да ви попитам има ли някакъв според вас смисъл от един парламентарен дебат, в който едните хора изразяват аргументи, а другите се държат по абсолютно недопустим начин. И как си представяте, че се изграждат изборните правила в такава обстановка”, обърна се Зарков към председателстващият заседанието Емил Христов.

В отговор на забележката на Крум Зарков, че журналистите са затворени в мазето, шефката на парламента Цвета Караянчева поиска лично обяснение.

Когато е строена тази зала и идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател на парламента. Движението на потоците на народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсите причини да си правите политически пиар и да се правите на симпатични пред журналистите, каза тя. И подчерта, че журналистите можело да се свържат с пиарите на партиите за въпроси, имали си и телевизори, от които да гледат заседанието.

Колеги, призовавам ви, когато ви се обадя журналистите от всички медии - вдигайте телефоните и давайте интервюта, правете срещи, имаме възможност къде да се правят - и в пресцентъра, и конферентната зала. За допускането - има заповед на база на тази от министъра на здравеопазването. Много добре знаете всички и ви моля да не спекулирате по какъв начин се прави допуск в комисиите. Председателят на комисията прави преценка за броя на хората, които трябва да бъдат допуснати, настоя Караянчева.

Имате ли нужда да озаптите колегите или да започна с процедурата?, попита пък червеният Явор Божанков, който взе думата след парламентарната шефка, но депутатите в зала шумяха. Той се възмути, че Караянчева е поискала лично обяснение, а изказването ѝ не било такова.

Когато председателят на парламента лично потъпква правилника, това вече е сериозен симптом. Както общувате с депутатите в тази зала, така общувате и с протестиращите, и с българските граждани. Вие сте основната причина днес да има напрежение навън, но и вътре в тази зала. И доказвате едно - дебат с вас е невъзможен и единственият изход от ситуацията е да си подадете оставката. Каква процедура взе всъщност г-жа Караянчева? Кой я засегна лично? Разбрахме, че Орешарски е виновен, че Пирински е виновен и така до хан Кубрат. Кой всъщност ви е виновен за последните 10 г.? Десет години нямахте време да промените тези правила ли, попита Божанков.

Когато от тази трибуна лидери на политическа партия, на опозиционната най-голяма група използват аргументи, които не отговарят на истината, не може да няма реакция от залата. Не може някой да твърди, че в парламента се е наложил някакъв изключителен режим, когато в собствената си партийна централа имат забрана за допуск на определени организации, така се говори, ако не е вярно, ще ви се извиня публично. Но те си позволиха да използват две определения към тази зала: грухтене - определение за комуникация между определени животински вид. И второ - колега си позволи да ви съветва да ни озаптявате. Озаптяват се също биологични видове от по-нисък разряд. За тези две обиди искам да наложите наказание на тези колеги, настоя депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

За съжаление сте прав, отговори му зам.-шефът на НС Емил Христов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз