Палеонтолози откриха най-старата фосилизирана сперма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9022556 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Международен екип палеонтолози откри в бирмански кехлибар най-старата фосилизирана сперма в миниатюрно ракообразно, съобщи АФП.

Фосилът е на 100 милиона години. Спермата е в женска, която току-що е била оплодена, когато е попаднала в кехлибара.

Най-старите известни досега фосилизирани сперматозоиди бяха на 17 милиона години, пише научният екип, ръководен от д-р Уанг от Китайската академия на науките в "Списание на кралското дружество", предава БТА.

Ракообразното е остракод. Наречено е Myanmarcypris hui. То съществува от 500 милиона години и днешните му представители живеят с хиляди в океаните, езерата, реките. Дължината му е около 1 мм.

През периода креда тези ракообразни са живели вероятно в крайбрежните води на днешна Мианма.

Друго интересно разкритие на изследването е, че сперматозоидите са били гигантски - надхвърляли са четири и половина пъти размера на мъжкия.

"Това би съответствало на 7,30 м при мъж с ръст 1,70 м - уточни Ренате Мацке-Караш от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. - За производството им е била необходима огромна енергия".

Огромните сперматозоиди са изключение в животинското царство. Повечето мъжки произвеждат десетки милиони сперматозоиди - миниатюрни, но в голямо количество. В случая ракообразните дават предимство на качеството пред количеството. Това се среща и при някои дрозофили.

Органите на женската трябва също да са адаптирани към този размер.

Откритието показва, че възпроизводството с гигантски сперматозоиди не е екстравагантност на еволюцията, която е на път да изчезне, а сериозно предимство в дългосрочен план за оцеляване на вида.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София