Пандемията остави без таен вот двама почетни софиянци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9022750 www.24chasa.bg
Мариус Донкин

Заради пандемията за първи път празничният 17 септември ще премине без тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която обичайно се връчват най-големите отличия на София - “почетен гражданин”.

проф. Милена Моллова
проф. Милена Моллова

Освен това тази година титлата е присъдена само на археоложката доц. д-р Маргарита Деянова-Ваклинова. Причината - че за да се получи званието, е нужно всеки общински съветник да даде своя вот в тъмна стаичка, за да остане той таен.

проф. Маргарита Ваклинова
проф. Маргарита Ваклинова

От април до момента обаче СОС заседава онлайн и дистанционно, за да се спазват противоепидемичните мерки. Така няма как да бъде изпълнено изискването за процедурата по таен вот, тъй като извънредната епидемична обстановка беше удължена до 30 септември.

Първа стъпка от процедурата - вот в комисията по образование, са преминали още двама известни българи - актьорът и директор на Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин и пианистката проф. Милена Моллова. За да бъдат обявени те за почетни софиянци, СОС трябва да се събере и да проведе процедура по таен вот. Кога ще се случи това, както и кога ще бъдат връчени самите отличия, зависи от това докога ще продължи извънредната епидемична обстановка.

Проф. Маргарита Ваклинова:

Най-красивият

град с усещане

за вечност

Аз съм софиянка, а какво значи за човек да е от София? Това е усещането за вечност, красота и обич. Ако ме питат кой е най-красивият трад, ще кажа - София. Тя носи особен дух и очарование, защото, вървейки, в сградите виждам не само минало, виждам история, хора. В софийските гробища лежат моите прадеди... Това може да звучи прекалено сантиментално, но към София човек не може да не изпитва сантименти. Ако не изпитва, не прави нищо за нея. Трябва да ѝ дадем обич, а обичта носи резултати след себе си. Колко са всъщност градовете, в които някога праисторическият човек е създавал първите цивилизации, както е в Софийското поле?

София наистина се развива, но не старее - такова точно мото друг град няма.

А колко интересни неща излизат от центъра! Блика култура, живот. Този живот може да бъде възпроизведен в литература, в научни произведения. За мен София е нещо непрекъснато живо, развиващо се. София трябва да бъде обичана! Да обичаш, значи да разбереш и да запазиш.

Мариус Донкин:

Да сме готови да

си прощаваме,

за да сме заедно

Живял съм повече в София, отколкото в родната Варна, където също съм почетен гражданин. Дойдох тук на 17 г. и кандидатствах във ВИТИЗ. София ми позволи да реализирам моята мечта - да стана актьор. Тогава на изпитите проф. Анастас Михайлов и проф. Боян Дановски ме попитаха: “Кажи, момче, какво е за теб София?”. Отговорих: “Тук има много хора, трамваи, тролеи, много е шумно.” Те викат: “Ами тогава да не те приемаме!” “А, не, не, аз ще свикна”. Това предизвика смях в журито. София е мястото, което ме е формирало като човек, като философия, като проявления и в професията ми, и в духа ми. София е нещо, което доразви роденото във Варна. Каквито и думи да употребя, те ще са малки за уважението и любовта ми към София. Отдавам всичките си сили за този град. Благодаря на Столичната община, че ме подкрепя в много начинания. Нека да бъдем добронамерени, да бъдем единни. Да бъдем готови да си прощаваме, за да бъдем заедно - това е моят поздрав към всички софиянци днес.

Проф. Милена Моллова:

Мечтата ми

е нова

концертна зала

Не съм родена в София, но живея тук от 7-годишна. Обичам този град. Имала съм възможности да бъда в чужбина, но винаги обичам да се връщам в София.

Тук преподавам много и амбицирам моите студенти да бъдат победители. И всичко това в София - едно прекрасно изживяване.

За София бих изсвирила “Апасионата”, която е много дълбока, пълна с енергия, топла, искрена и блестяща. Като нашия град.

Сега ме боли, че няма отворени концертни зали. София има много богат културен живот, богата история, личности, които биха били гордостта на всяка една държава.

Много бил искала София да има една нова прекрасна концертна зала и да има нови концертни рояли. Всички, които свирим и работим тук, го правим от любов към София, към България и към българите.

Най-лесното е човек да замине, но аз обичам да съм тук.

DJ парти в метрото в ранния следобед

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София.

Мотриса от третия метродиаметър ще бъде оборудвана с озвучаване, осветление и украса, за да стане сцена за изява на млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19,30 ч на 17 септември.

SOUND UNDERGROUND ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от подобни прояви като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в Лондон, Хон-конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща.

Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден. В мотрисата зад пулта ще застанат DJ VLD и Disco Manga.

Събитието се осъществява със съдействието на Столичната община, а домакин и съорганизатор е “Метрополитен” ЕАД.

На всеки пробег по маршрута от “Красно село” до “Хаджи Димитър” музиката ще се променя от трап през хип-хоп, BG поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.

По случай празника ще бъде показан и документалният филм “Кметът” за живота на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалия кмет на София през ХХ в. Прожекцията ще е в Дома на киното от 18,30 ч, а по БНТ 2 ще се излъчи в 19,30 ч.

Танцов спектакъл и карнавално шествие пък ще има в парка “Заимов” от 18 ч.

Заради пандемията тази година празникът ще мине без церемония по връчване на наградите на София за ярки постижения в областта на културата в Народния театър. Лауреатите ще бъдат показани във филм, който БНТ1 ще излъчи в 22 ч. Снимките са правени в Софийската градска художествена галерия и в Столичната библиотека. Любопитното е, че за първи път наградата на журито ще бъде връчена за социална кауза. Става дума за хора и екипи, имали много активна роля в извънредната ситуация у нас в подкрепата на софиянци в тежкия момент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"