Рози и фрески от Богословския факултет вдъхновиха архитект легенда за площад “Св. Неделя”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023062 www.24chasa.bg

l Екипът на Масимилиано Фуксас спази изискванията на кмета Фандъкова - да не бъде отрязано нито едно дърво и на Светия синод - патриархът да има достъп до своята резиденция в Софийската митрополия

l Обновяването ще стартира през 2022 година

Български символи и елементи от фасадата на Богословския факултет ще са в основата на новата визия на столичния площад “Света Неделя”. Преплетени с модерни хайтек елементи, те вдъхновиха световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас за преработката на проекта за площада в сърцето на София.

Екипът на Фуксас спечели обявения от Столичната община международен конкурс за нова визия на площада.

“Новият площад “Света Неделя” няма да е просто музей на открито, а място за социални контакти, способно да генерира връзки. Поставяйки човека в центъра на дизайна, площадът ще се свърже с близките пешеходни зони. За да постигнем по-добра интеграция на площада с града, избрахме да използваме български материали за настилките на публичните площи, ще обогатим растителността на площада само с видове, които са част от софийския пейзаж. Придаваме особена важност на розата, защото тя е символ на България”, пишат от екипа на Фуксас в презентацията на преработения проект.

Впечатляващ нов елемент на площада ще са

високите лампи,

които не просто

ще светят, а ще

говорят, снимат

и дават електричество за зареждане на телефони, лаптопи и други електронни устройства - през контакт и USB. Лампите ще са с вградени високоговорители и камери за видеонаблюдение. Освен това те ще имат RGB технология, която дава неограничени възможности за комбинация от цветове, с които лампите да осветяват площада. На върха си пък ще са с фотоволтаични панели и ще се зареждат сами, без да ползват еленергия.

Тези лампи ще са с уникален дизайн и ще могат да се видят единствено и само в София, тъй като в дизайна им е внедрен елемент от фасадата на Богословския факултет.

Други осветителни тела ще се поставят край дърветата, спот лампи в настилките, които ще осветяват пътя на пешеходците.

На площада хората ще сядат на високотехнологични

пейки, изработени

от дишащ бетон,

който филтрира

въздуха,

и дървени седалки.

Акцент в проекта е една от старите римски улици от времето на древна Сердика, а археологическите открития в зоната пред хотел “Балкан” ще се виждат през стъклени настилки.

Гарантиран е достъпът с автомобил до църквата и до Софийската света митрополия, в която живее патриарх Неофит. Това бе изискването на Светия синод, който прати възражения по първия проект. Решаването на проблема бе една от задачите на преработката.

Друга, поставена лично от кмета Йорданка Фандъкова, бе

нито едно дърво

да не бъде

премахнато

от площада. Новият проект не само ги запазва, но и увеличава почти двойно озеленяването.

На гърба на двете спирки на трамваите пък се планират 2 обществени тоалетни. Настилките на площада ще са от два вида гранит: квадрат от по-светъл и друг - по-тъмен, вътре в него.

“Представяме си площад без бариери, свободен като духа на града, който носи в душата си толерантността на София, която на метри една от друга е приютила храмовете на различни религии - джамията “Баня Баши”, Синагогата, Католическата катедрала и храма “Света Неделя”, който е в центъра на площада”, пишат още от екипа на Фуксас.

“Както никое друго публично пространство в София - площад “Св. Неделя” е събрал в себе си символиката на средата и паметта на миналото. Големият брой емблематични сгради в обхвата на разработката, еклектичната архитектурна среда, създадена за последното столетие, създава допълнително професионално предизвикателство при намесата в пространството около катедралния храм. Едва ли има друг проект за градска трансформация, разположен в историческия център на София на няколко метра над богатото археологическо наследство на древна Сердика, който да е съхранил в себе си всички следи от сложната и многопластова история на България”, смята главният архитект на София Здравко Здравков.

Той напомни, че преди да се стигне до избора на проекта на световноизвестния италиански архитект, столицата е правила два опита да проведе конкурс за площада - през 2001 и 2013 г., които обаче се оказаха неуспешни.

“Убеден съм, че след приключване на работата на Масимилиано Фуксас за най-знаковото ни пространство София ще започне да привлича и други световни имена в архитектурното проектиране. Две са ползите от работата с архитект от такова ниво: първата, че техният опит става част от нашата култура, и втората, че чрез това сътрудничество ние показваме София в нова светлина за останалата част от света”, категоричен е арх. Здравков.

На 11 септември приключи срокът за подаване на становища по проекта.

“Надявам се до края на годината да приключим дейностите по изработването на проектната документация, за да може през 2021 г. да съгласуваме проекта и да проведем тръжните процедури по избор на изпълнител. Плановете ни са през 2022 г. да стартираме с

първия етап -

от ул. “Алабин”

до “Позитано”,

обясни главният архитект на столицата.

Преди старта на дейностите пък ще се направи мострен участък на площада, за да може всички да видят предварително какво ще се прави.

Арх. Масимилиано Фуксас:

София ще има пешеходен

център, подобно на

“Виа Кондоти” в Рим

Надявам се проектът ни за пл. “Св. Неделя” да даде

старт на промяна към по-зелен и комфортен град

- Арх. Фуксас, наскоро представихте преработения проект за новата визия на пл. “Св. Неделя”. Какви промени направихте и защо?

- Преосмислихме този изключително ценен площад, който е вграден в София, като място на обмен, социализация и срещи.

Дизайнът на новите настилки и оформлението на площада ще поправи съществуващата градска структура, ще подобри достъпа до трамвайната спирка и метростанцията, като едновременно с това зачитаме съществуващите исторически религиозни сгради и археологическите останки.

Още повече че решението ул. “Съборна” да стане пешеходна ще позволи да има по-добра пешеходна връзка между Археологическия музей и църквата “Свети Георги”. Ще се насочат туристическите потоци в този район, насърчавайки търговските дейности там, като същевременно се запазва достъпността до обществения транспорт и такситата.

София ще има пешеходен център с висока стойност по примера на “Виа Кондоти” в Рим, “Виа Карачоло” в Неапол и историческия център на Флоренция.

В проекта съществуващите елементи по площада са подобрени, за да се повиши нивото на комфорт, което той предоставя. Добавили сме нови дървета и озеленяване, подобрили сме точките на видимост и предлагаме нови осветителни тела, които имат фотоволтаични панели, а в някои зони на площада предвиждаме станции за зареждане на електромобили.

- Впечатли ме един детайл във високите осветителни тела -вкарвате в дизайна им фрагмент от фасадата на Богословския факултет. Как ви хрумна тази идея?

- Смятам, че за всеки проект трябва да се намери начин той да бъде интегриран в контекста на заобикалящата го среда и да бъде в диалог със съществуващите градски елементи наоколо. На място, което е толкова пълно и богато с история, една от нашите основни цели беше да направим най-доброто за представянето на разкритите археологически останки и храма “Света Неделя”. За да подчертаем връзката между старо и ново, бяхме вдъхновени от декоративните елементи на фасадата на Богословския факултет. Така решихме да ги включим в един от най-иновативните елементи, който предлагаме в преработения проект, а именно - в осветлението.

- Какво означава за вас този проект в сърцето на София в сравнение с другите големи проекти, които реализирате по цял свят?

- За нас е привилегия да проектираме толкова важно място с такава висока стойност за София и за нейните граждани. Площадът има централно значение за София, препроектирането на такова публично пространство винаги е голямо предизвикателство, защото то трябва да допринесе за имиджа на града и възприемането му от хората. Не обичаме да сравняваме нашите проекти. За нас всеки проект е уникален и неповторим, и вълнуващ, сякаш е първият.

- Какво мислите - от какви промени се нуждае София, за да бъде по-комфортен град?

- Устойчивост, удобно придвижване, ниски емисии, разреден трафик и връщане обратно на пешеходците на пространства, завзети от колите. Важно е да се насърчи достъпността на някои части на града, като се подобри качеството на заобикалящата ги среда. Тези места се социализират и насърчават контактите между хората. Надяваме се, че нашият проект ще даде старт на тази промяна към по-зелена и по-комфортна София.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"