Владимир Колев: Винаги се стремим да бъдем сигурен партньор на учителите и училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023463 www.24chasa.bg

Издателство Клет стартира нов сайт за колективни поръчки на учебни материали

Владимир Колев е издател с над 20-годишен опит, юрист по образование. От 2004 г. е управител на Клет България - водещо образователно издателство, под чиято шапка са брандовете "Булвест 2000”, “Анубис”, Klett, PONS. Компанията е представител за България на Cambridge University Press и Oxford University Press. Горд баща на трима ученици.

- Г-н Колев, като управител на едно от най-големите издателства в България имате пряк поглед върху образователната система в България. Колко гъвкава и адаптивна е тя?

- Образователната система е жив организъм, който се изменя и адаптира спрямо заобикалящата я реалност. Следя внимателно настроенията сред учителите и разбирам опасенията на голяма част от тях. Те имат притиснения не само за здравето си и това на учениците, но и от предизвикателствата, свързани с различните подходи, които трябва да използват при работата си и обучението на децата. На част от тях за първи път им се наложи да се сблъскат с преподаването в дигитална среда, което, както знаем, се случи изключително бързо. Дори колегите, за които това беше напълно ново, с течение на времето и с помощта от техни приятели и колеги, от експерти, включително и от нашето издателство, успяха да започнат работа с учениците си и съм уверен, че ако обстоятелствата го наложат, те ще се справят прекрасно с онлайн предизвикателствата.

- Споменахте онлайн предизвикателствата. Какво правят издателствата в България, а и не само, за да подпомогнат образователния процес?

- Стратегията на издателство Клет от години се фокусира върху комбинирания подход - предлагаме различни варианти, за да удовлетворим нуждите на българския учител. Това включва дигитални ресурси, хартиени и електронни учебници. Пандемията ускори влизането на онлайн ресурсите в образователния процес - нещо, за което ние бяхме напълно готови от години. Пандемията затвърди, че стратегията ни е правилна, но и показа на българския учител, че може да се справи с всяка ситуация.

Издателство Клет България е част от

голямата издателска група Клет - водещ образователен издател в Европа.

В рамките на групата ние споделяме непрекъснато добри практики и идеи, особено в сегашната ситуация. Много важно е да отбележим, че начините, по които ние сме учили на времето, усвояването на материята и прилагането й след това в различни етапи от образователното си израстване, са коренно различни от това, от което днешните деца имат нужда и могат бързо и адекватно да възприемат.

Живеем в ерата на технологиите и не ние учим децата как да боравят с тях, а често е обратното. Затова е от изключително значение да сме в крак не само с новите технологии, но и добре да познаваме децата и да знаем какво и как да им поднесем. Материята, която се преподава в училище, се припокрива в отделните издателства, но от ключово значение е начинът, по който се поднася информацията, стилът на авторите, които носят със себе си дългогодишен опит, квалификации и най-вече - живата връзка с нашите целеви аудитории. Ние винаги се стремим да бъдем не само издател и доставчик на образователни материали, а истински партньор на учителите и училищата в техните инициативи.

- Учебната година започна. Как издателство Клет се подготви и най-вече какви са новостите за учителите?

- В самото начало на извънредното положение първи отворихме образователните си ресурси, за да помогнем на системата да се справи с дигиталното обучение и най-вече децата да продължат учебния процес. Знаехме, че образователните ни ресурси са на световно ниво, но въпреки това бяхме изненадани от рекордните 140 000 посещения само през първата седмица и позитивните коментари от страна на учители, които за първи път ползваха новата ни дигитална платформата IZZI.

Именно затова взехме решение да запазим свободния достъп цяло лято, за да осигурим възможност на учениците, които имат пропуски, да наваксат и на учителите да продължат работата си. Тук искам да уточня, че

всички наши нови учебници и помагала са от т.нар. “комбиниран” вариант - книга с код за достъп до електронния вариант на изданието

Той не просто повтаря съдържанието, а предоставя допълнителни дигитални ресурси и съдържание.

Платформата представлява следваща, по-висока стъпка в развитието на дигиталното обучение и с обогатено съдържание за 1-и, 2-и, 3-и, 5-и, 6-и и 7-и клас. Аз и моите колеги използвахме този период, за да наградим още повече ресурсите си, да изпипаме всички детайли и да сме сигурни, че ще можем да посрещнем всяко едно предизвикателство.

Това съдържание е резултат от многогодишния труд на стотици автори, редактори, програмисти, мултимедийни специалисти и дизайнери, което стана напълно безплатно достъпно, само с няколко клика на мишката. Самата изработка и последваща поддръжка на ресурсите отнема не само време на десетки специалисти, но и финансов ресурс, който ние сме вложили в стремежа си да осигурим на нашите клиенти и партньори съдържание от най-високо качество.

- Като част от голяма издателска група, вие със сигурност имате задълбочен поглед върху нуждите на учителите и образователните системи от цял свят. Какво отличава българския учител от учителите в други държави?

- Българският учител е дисциплиниран и адаптивен и прилага най-добрите световни практики. Все още има доста предизвикателства пред образователната система и дистанционното обучение - технически и психологически, но кризата доказа, че учителите могат да разчитат на издателствата за всичко - от ресурси до емоционална подкрепа.

В допълнение на над 50 000 дигитални ресурса в IZZI през лятото работихме почти денонощно за пускането на нов сайт за колективни поръчки - www.учебника.бг/поръчки, на който всеки учител може лесно и удобно да заяви необходимите му издания от всички наши брандове. Също така знаем, че за учителите е изключително важно да разгледат на живо изданията, с които са избрали да работят. Поради тази причина обновихме и ребрандирахме офисите си, за да ги превърнем в сигурно и спокойно място за срещи с колегите. В офисите ни всеки учител е добре дошъл и може да разгледа новите ни издания, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Решихме също така да продължим и с програмата ни от практически уебинари, които се оказаха изключително популярни. Поради тази причина и през тази учебна година подновяваме серията безплатни уебинари, чиято нова програма можете да видите на нашия сайт.

И за да демонстрираме колко иновативен и адаптивен е българският учител, съвместно с вашата медия в началото на този месец стартирахме

новата ни инициатива, наречена “Учителите на България”.

В следващите месеци ще видите лицата на обикновени български учители от различни градове и села на страната, ще прочетете техните истории, ще научите за техните мечти. Това са лицата на учителите, които няма да видите по телевизията, но всеки ден те дават най-доброто от себе си за бъдещето на нашите деца. На всички тях ние искаме да кажем нашето голямо Благодаря! Бъдете здрави и успешна учебна година!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"