Строят 14 детски градини в София, подготвят проекти за още 16

https://www.24chasa.bg/novini/article/9023537 www.24chasa.bg
Една от новите детски градини в София СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Над 46 000 деца тръгнаха на ясла и градина в столицата

Строят 14 детски градини в София, подготвят проекти за още 16

14 нови детски градини строи Столичната община, като до края на годината ще са готови 5 сгради.

Тодор Чобанов
Тодор Чобанов

Нови детски заведения ще има в районите “Красно село”, “Искър”, “Люлин”, “Лозенец”, “Изгрев”, “Илинден”, “Витоша”, “Овча купел”, “Подуяне”, “Студентски”, “Триадица”.

През новата учебна година детските ясли и градини ще посещават малко над 46 000 деца. Те се обучават в 241 яслени и 1338 градински групи, подчерта зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

За строителството на детски градини тази година общината е осигурила над 19 млн. лв. Допълнително

от държавата са

предоставени още

65 млн. лв.,

за да може столицата по-бързо да осигури липсващите места.

“С 14-те нови обекта ще бъдат разкрити общо 853 нови места и ще бъдат реновирани 1350 - става дума за старите етернитови сгради, които изграждаме наново”, уточни доц. Чобанов.

Със 140 места ще разполага новата детска градина в район “Лозенец”, а със 70 - детска градина №4 в район “Витоша”. Също 140 места ще се разкрият в новата сграда, която се строи в район “Овча купел”, 50 места ще има в детска градина № 20 в район “Подуяне”, а 25 - в №197 в “Люлин”.

Сред другите по-големи обекти, по които се работи, са сграда за 100 деца в район “Студентски” и 190 нови места в район “Триадица”. Още 46 яслени места ще има в район “Красно село” и 92 - в “Триадица”.

“В процес на проектна подготовка за строителство са още 16 детски градини”, добави доц. Чобанов.

Инициативата за тези обекти е дадена на районните кметове, които трябва да предложат конкретни терени.

Нормативните промени, предложени от столичния кмет Йорданка Фандъкова, също се очаква да ускорят процеса по строителство на детски градини. Промените позволяват строителство на

детски заведения върху

по-малки терени, на

партерни етажи и

в офис сгради

Фандъкова подготвя нова 3-годишна програма за строителство на детски градини и ясли. Целта е да се разкрият още над 180 групи, а благодарение на промените новите места ще се увеличат. Амбицията на общината е до 3 г. да осигури места за всички деца над 3-годишна възраст и да разшири местата в яслите.

Нови правила: адрес

на родителя носи

най-много точки за ясла

Най-голяма тежест при кандидатстването за прием в ясла и детска градина в София за следващата учебна година ще носи постоянният адрес на родителя или детето. Това предвижда проект на нова обща наредба за прием на деца в самостоятелните детски ясли, в детските градини и в подготвителните групи в училищата в София. Проектът за нови правила предстои да бъде внесен за обсъждане в Столичния общински съвет, съобщи зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Предлага се най-голяма тежест да има постоянният адрес на един от родителите или настойниците в София за децата, които кандидатстват за прием в ясла или първа градинска група. За по-големите - от втора до четвърта група, най-много точки ще дава постоянният адрес на детето в София.

Идеята е постоянен адрес на родителя или на детето в София през последните над 3 г. да дава 4 точки при кандидатстване. Ако те живеят в столицата през последните от 1 до 3 г., това ще донесе 3 точки, а ако са в София през последната 1 г., точките ще са 2.

Отделно бонус ще носи и критерият за постоянен или настоящ адрес на един от родителите или настойниците и на детето на територията на административния район, в който се намира желаната детска градина. Този критерий ще носи 2 точки при кандидатстването.

Дали новите правила ще бъдат приети, зависи от обсъжданията в СОС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена